Управляващите нямат идея за реформа в здравеопазването. Вече 9 години

...
Управляващите нямат идея за реформа в здравеопазването. Вече 9 години
Коментари Харесай

Георги Йорданов: ГЕРБ бъркат в джоба на гражданите, без да им дават качествено здравеопазване

„ Управляващите нямат концепция за промяна в опазването на здравето. Вече 9 години чакаме да се случи нещо “. Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ доктор Георги Йорданов пред БНР.

„ Ние имаме друга визия и я представяме в страната пред хората. Тя непрекъснато се добавя и развива “, сподели още той. Като образец уточни предложение на Българска социалистическа партия да не се усилва здравноосигурителната вноска от 8%. „ Парите са задоволителни, просто би трябвало да се употребяват по-ефективно и да бъдат по-добре следени “, добави депутатът от левицата. Йорданов акцентира, че от опазването на здравето не са удовлетворени освен пациентите, а и самите медици. „ Трябва да приказваме какво действително може да се направи, тъй като сме очевидци на действителното открадване от запаса на НЗОК на 1.5 милиарда лева от държавното управление „ Борисов-1 “. Свидетели сме на пръстови отпечатъци на министър Москов в държавното управление „ Борисов-2 “. Свидетели сме на нищоправенето на няколко здравни министри в кабинетите на Борисов, с цел да стигнем до кабинета „ Борисов-3 “, където първият здравен министър проф. Петров заявява обществено, че системата на публично опазване на здравето в България е изчерпана и тя би трябвало коренно да се реформира. По неразбираеми аргументи, той беше отхвърлен “, напомни националният представител. Той изясни, че Българска социалистическа партия е провокирала полемика през февруари по тематиката и е взето решение, с което Народното събрание задължава министър Ананиев в едномесечен период да предложи решение за стабилизиране на общинските лечебни заведения и вероятностите за тяхното развиване. „ Вече 7 месеца това решение не е изпълнено “, сподели още той. Народният представител напомни и за втора полемика в Народното събрание, след която Народно събрание излезе с решение да задължи министъра да показа тактика за промяна в опазването на здравето. „ Очаквахме да забележим оферти за здравна промяна – значим е моделът на структуриране на здравна помощ, на досегаемост, качеството. Станахме очевидци на показване на два модела, като вторият води до вкарване на частен осигурител. Вероятно би трябвало да се покрие една дупка в бюджета на НЗОК от към 1 млрд.лв “, разяснява депутатът. Той посочи, че тези пари ще дойдат от джоба на българския жител и попита каква част от хората, изключително пенсионерите, могат да си разрешат да доплащат 100 лева за здраве месечно. Според него предложенията за промени на министър Ананиев ще доведат и до затваряне на лечебни заведения.

„ Без модерна осведомителна система, не може да се направи никаква промяна, в която и да е област на обществото “, безапелационен е Йорданов. По неговите думи преди няколко дни изненадващо Министерството на здравеопазването е прекратило публичната поръчка за осведомителна система, само че не е споделило по кое време още веднъж ще я започва. „ Без тази система, нищо не може да се случи “, акцентира той. Според него клиничните пътеки не би трябвало да касаят финансирането, тъй като то се дефинира от действителната цена на медицинските действия. „ В модела на Ананиев това не се загатва – нещо, без което не може да има същинска промяна. От години Българският лекарски съюз и Българският стоматологичен съюз упорстват, че би трябвало да имаме действително остойностяване в бранша, с цел да се види кое какъв брой коства, кой източва системата и за какво става това “, съобщи Георги Йорданов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР