Управляващите не се включиха в организираната от президента Румен Радев

...
Управляващите не се включиха в организираната от президента Румен Радев
Коментари Харесай

Дискусия за изборния процес при президента без управляващите

Управляващите не се включиха в проведената от президента Румен Радев полемика за решение на проблемите в изборния развой. Държавният глава беше поканил на срещата представители на изпълнителната власт и на политически сили в Народното събрание. На поканата се отзоваха Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, както и от ГРАО и организацията „ Електронно ръководство ". Нямаше представители на ГЕРБ, " Обединени патриоти ", " Воля " и Министерския съвет.

Президентът Радев изясни, че задачата на полемиката е да се обезпечи транспарантен и почтен избирателен развой, а разпоредбите за гласоподаване да са ясни най-малко 6 месеца преди вота. Изрази вяра, че вчерашното, по думите му " пожарно " съвещание в Народното събрание за промени в Изборния кодекс не е било за да се изпревари срещата при президента. Добави, че той не се състезава с никого.
Румен Радев, президент на Република България: Управляващите претендират за разговор сред институциите, само че на процедура избягаха от него и то по един витално значим за цялото ни общество въпрос - рационализиране на изборното законодателство.
От пресцентъра на ГЕРБ прецизираха, че Бойко Борисов постоянно се е отзовавал на оферти за разговор както като партиен водач, по този начин и като министър председател, само че в този момент не е получавал покана за присъединяване в срещата. Подчертават, че Борисов неведнъж е заявявал, че взаимната работа сред институциите е основна за стабилността на страната. А от ГЕРБ и " Обединени патриоти " обявиха, че дебатът за изборното законодателство би трябвало да се води в Народното събрание.
Красимир Ципов, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ: Нашата безапелационна позиция е, че изборните правила и вероятният консенсус, който може да се реализира по тях, може да се реализира в Народното събрание.Валери Симеонов, ПГ на " Обединени патриоти ", НФСБ: Това е следващото мероприятие на президента Радев, който цели само медийна реклама и самореклама. Така считаме ние. Защото смисълът от едно такова разискване, нещо не е доста явен.
Държавният глава подсети, че на идващите избори би трябвало напълно да се вкара машинното гласоподаване, с цел да се избегнат проблемите с недействителните бюлетини, корпоративния, следения и купения избор. Такава е и позицията на Българска социалистическа партия.
Крум Зарков, заместник-председател на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ": Големият брой недействителни бюлетини на последните избори сподели, че машините са безусловно нужни.
От Движение за права и свободи прибавиха, че за машинния избор страната би трябвало да се ангажира със закупуването на техниката, потреблението и поддръжката ѝ. Отново сложиха въпроса, че би трябвало да отпадне ограничаването за гласоподаване на локални и европейски избори на българските жители, които живеят в чужбина.
Мустафа Карадайъ, ръководител на ПГ на Движение за права и свободи: Не може да се лимитират същността на правата на жителите. Същността е правото да могат да гласоподавам, да предпочитам и да ме избират.
Относно проблемите с изборните описи от ГРАО прецизираха, че извършват условията на закона - те да се изготвят по сегашен адрес. А на рецензиите на президента, че се бави електронната идентификация, от Агенцията по електронно ръководство оповестиха, че над 80% от жителите избират да бъдат обслужвани на гише, поради съмнение в електронните и машинните услуги.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР