Управляващите не се включиха в дискусията за изборните правила, организирана

...
Управляващите не се включиха в дискусията за изборните правила, организирана
Коментари Харесай

Управляващите бойкотираха дискусията при президента за изборните правила

Управляващите не се включиха в полемиката за изборните правила, проведена от президента Румен Радев. В срещата на " Дондуков " 2 участваха депутати от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, представители на ГРАО и Агенцията за електронно ръководство.

" Управляващите претендират за разговор сред институциите, само че на процедура избягаха от него и то по един жизненоважен за цялото ни общество въпрос - рационализиране на изборното законодателство и на изискванията, които водят до едни почтени, транспарантни и обективни избори. Силно се надявам вчерашното пожарно съвещание в Народното събрание да не е подтиквано единствено от претекста да се изпревари срещата при президента, а да докара до действителен резултат. Аз не се състезавам с никого. Имам една единствена упоритост - да имаме един транспарантен, почтен и виновен избирателен развой ", разяснява Румен Радев при започване на срещата.

По думите му усъвършенстването на изборното законодателство би трябвало да стартира в точния момент, с цел да може шест месеца преди изборите да има ясни правила.

Преди ден Народното събрание реши да сформира специфична работна група с депутати от всички партии, която до три месеца да предложи промени в Изборния кодекс. По неофициална информация на Mediapool главната смяна ще е машинното гласоподаване да бъде сменено с машинно отчитане на вота. Идеята бе стартирана от Движение за права и свободи при следващото прекрояване на изборните правила предходната година, само че не откри поддръжка. Както семпло изясни тогава Йордан Цонев от Движение за права и свободи, задачата е " човешки ръчички да пипат хартийки ".

Сега президентът още веднъж сложи тематиката за въвеждане на машинно гласоподаване и напомни, че в бюджета за тази година за това няма планувани пари: " Затова беше мястото тук на министерския съвет да каже ясно своя ангажимент - какво считат да вършат, ще наемаме ли, ще закупуваме ли? ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР