Управляващите като че ли не си дават сметка, че в

...
Управляващите като че ли не си дават сметка, че в
Коментари Харесай

Петър Славов: Битката за въвеждане на машинно и дистанционно гласуване продължава

„ Управляващите сякаш не си дават сметка, че в закона и сега е записано, че единствено машинно гласоподаване би трябвало да има на идващите избори, били те парламентарни, предварителни или постоянни. Това значи, че в случай че имаме предварителен парламентарен избор при започване на идната година примерно, ЦИК би трябвало да са подготвени да го проведат по тези правила и да има машинни терминали ”, съобщи юрист Петър Славов пред БНР.
" Ако няма такива, може да бъде подложен изобщо под въпрос демократичният развой в България, откакто избори не се организират по метода, написан в закона “, изясни Петър Славов.

Към момента ЦИК не работи съществено за въвеждане на машинното гласоподаване. Затова през днешния ден адв. Славов дружно с сътрудници ще подава запитване в ЦИК какъв е план-графикът, по какъв начин тъкмо и по кое време ще бъдат обезпечени машините, подготовката на членовете на комисии за работа с тях, програмен продукт и всичко останало, с цел да може машинното гласоподаване да бъде въведено задоволително рано и в точния момент.

" Битката за машинното гласоподаване надалеч не е изгубена. Смятаме, че това е решението. Машината не разрешава да подадете нереален избор, демонстрира къде има неточност и вие може да си я коригирате, тъй че недействителните бюлетини би трябвало да отпаднат напълно “, разяснява адв. Петър Славов.

Процентът на недействителните бюлетини на тези избори е голям, като тук-там доближава 10 %. Тези гласове биха могли да решат в друга посока вота на обещано място. Разговорът за отпадането на преференциите към този момент е затворен и политиците не биха посмели да го върнат още веднъж, счита Петър Славов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР