Управляващите и част от опозицията влязоха в задочен спор дали

...
Управляващите и част от опозицията влязоха в задочен спор дали
Коментари Харесай

Управляващи и опозиционери се скараха заради африканската чума

Управляващите и част от опозицията влязоха в неприсъствен спор дали са адекватни ограниченията на страната за справяне с африканската чума по свинете (АЧС). От Българска социалистическа партия настояха министърът на земедението Десислава Танева и вицепремиерът Томислав Дончев да бъдат изслушани в пленарната зала, това обаче не се случи. ГЕРБ отхвърлят коментар за рецесията с чумата, само че от " Обединени патриоти "  нарекоха ограниченията на властта съответни, въпреки че признаха, че някои са закъснели.

Депутатът и член на земеделската комисия Александър Сабанов призна, че заплаха за бранша има.
 
" Има огромна заплаха България да загуби индрустриалното свинепроизводство. Най-малкото поради обстоятелството, че 40 дни се дава карантина след заличаване на популацията, която е във фермата. Никой няма да си разреши след 40 дни да стартира да зарежда отначало свине. От захождането до прасето до подготвен артикул за стокилограмово прасе са нужни 9 месеца ", предизвести депутатът.

Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи пък остро разкритикуваха дейностите на властта. Според опозицията ограниченията са били незадоволителни. Бюрхан Абазов от Движение за права и свободи разяснява, че с цел да се реши казуса, би трябвало да се работи по чешкия модел – с въвеждане на съвсем военно състояние. Пенчо Милков от Българска социалистическа партия пък разяснява, че при разпространението на африканската чума в Румъния властта у нас не е направила задоволително, с цел да не допусне болестта у нас.  По неговите думи една еднометрова ограда няма по какъв начин да се спре болестта, както и било навременното затваряне на границата за свински артикули.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР