Управляващите - ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България -

...
Управляващите - ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България -
Коментари Харесай

Управляващите се разбраха да "отпушат да тръгнат" редица назначения

Управляващите - ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " - са постигнали съгласие по редица назначения: на регионални шефове, регулатори, управление на парламентарни комисии. Това се разбра от изявления на водача на ГЕРБ Бойко Борисов и ръководителя на парламентарната група на същата партия Десислава Атанасова в коридорите на Народното събрание. Видео вижте в края на публикацията

Преди това към час Борисов беседва в стаята на ГЕРБ със съпредседателите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев, само че от диалога отсъстваха съпредседателите на " Демократична България " Христо Иванов и Атанас Атанасов. По неофициална информация на " Дневник " от източници от договарящите през последните дни е имало голям брой телефонни диалози сред водачите на обединенията в ръководство.

Тъкмо поради назначенията в изпълнителната власт и регулаторите се стигна до напрежение сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " и опасност за оставка на кабинета единствено три седмици след избирането му от Народното събрание.

Съгласие за три регулатора

Между ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " по всичко проличава, че има единодушие за управлението на три регулатора: на Българската национална банка (БНБ), Сметната палата и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

За шеф на Българска народна банка се чака да бъде определен сегашния гуверньор, чийто мандат е изминал, Димитър Радев. Той е препоръчан от ГЕРБ. " По тази кандидатура няма никакви разногласия. Той ще уточни кои да бъдат подуправителите. Съвсем резонно е парламентарните групи да излъчат свои номинации ", сподели Десислава Атанасова във връзка неофициални сведения от коридорите на Народното събрание, че в управлението на Българска народна банка ще влязат и по един представител на " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи, надлежно Андрей Гюров и Петър Чобанов.

По концепция на ГЕРБ, с поддръжка и от " Продължаваме промяната - Демократична България ", партията не позволи противоконституционно отстранения ръководител на Сметната палата Цветан Цветков да се върне на поста. Сега партията на Борисов ще номинира нов началник на одитната институция, подсилен от " Продължаваме промяната - Демократична България ", разгласи Десислава Атанасова.

 ГЕРБ издига кандидатурата на Димитър Главчев за ръководител на Сметната палата ГЕРБ издига кандидатурата на Димитър Главчев за ръководител на Сметната палата

След като и, процедурата ще стартира от начало. Преди това ръководещите ще трансформират закона за здравното обезпечаване, с цел да може и подуправителите на здравната каса да се избират от Народното събрание. Или с други думи, ГЕРБ и " Продължаваме промяната " да си поделят и управлението на здравната каса.

" Да отпушат да тръгнат " регионалните шефове

Според ГЕРБ двете ръководещи партии са се разбрали кои да са регионалните шефове на София и Пловдив. " Дайте вие ваши регионални шефове, ние ще дадем зам.-областни. Да ги отпушим да тръгнат ", описа Борисов за свои думи към Кирил Петков.

" Днес имаме прелестен образец за съгласие. Започваме с регионалните и зам.-областните шефове на София и Пловдив ", повтори Десислава Атанасова. И двамата не показаха имената на назначенията.

В страната би трябвало да бъдат назначени 28 регионални шефове, защото всички, назначени от служебното държавно управление на президента Румен Радев, подадоха оставки в първите дни на кабинета " Денков - Габриел ". Остават на постовете си до назначението на нови.

Разбирателство и за парламентарните комисии

След като при започване на май депутатите, два месеца по-късно Народното събрание се готви да дефинира и управлението им. Това се разбра първо индиректно от импортирани проекторешения в деловодството на Народното събрание, а през днешния ден (12 юли) беше доказано и от Десислава Атанасова.

Тя не даде детайлности по какъв начин е разпределено управлението на комисиите сред партиите, само че загатна, че множеството комисии ще бъдат ръководени от ГЕРБ, тъй като партията счита, че " Продължаваме промяната " има повече позиции в изпълнителната власт.

" Все отново има систематизиране на комисиите сред парламентарните групи ", сподели Атанасова. Тоест, въпреки и в по-малка степен и обединенията отвън двете ръководещи ще управляват парламентарни комисии.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР