Управляващи и опозиция отново влязоха в задочен словесен дуел. Този

...
Управляващи и опозиция отново влязоха в задочен словесен дуел. Този
Коментари Харесай

Петков и ГЕРБ с взаимни нападки за членството ни в Шенген

Управляващи и съпротива още веднъж влязоха в неприсъствен вербален двубой. Този път ябълката на раздора е темата за влизането на страната ни в Шенген. От Брюксел, където е на посещаване министър председателят Кирил Петков разгласи, че страната ни тепърва ще трябва да гради доверие в европейските си сътрудници, с цел да влезе в Шенгенското пространство. Като причина за изгубеното доверие той посочи, че " през годините сме ги лъгали и в този момент ни нямат доверие ", с което индиректно упрекна за настоящето ни състояние някогашните ръководещи от ГЕРБ. Последва реакция от страна на ГЕРБ, които настояват, че България е изпълнила критериите за участие в Шенгенското пространство. Бившият външен министър Екатерина Захариева съобщи, че е станало наклонност министър председателят да отиде в Брюксел и да очерня репутацията на България. " Това не е методът да построи доверие с неговите сътрудници министър председатели от Европейски Съюз или с комисари ", уточни тя. 

" България ще би трябвало занапред да построи доверие у европейските си сътрудници, с цел да влезе в Шенгенското пространство ", съобщи министър председателят Кирил Петков пред български публицисти в Брюксел, където взе участие в двудневната среща ЕС-Африка.

" Проблемът е, че през годините много от нещата, които сме обещавала, сме ги лъгали и в този момент ни нямат доверие. Те подават ръка, само че ние в този момент би трябвало да създадем едно ново равнище на доверие. Всички знаем прказката за лъжливото овчарче. Сега е значимо да покажем, че новото български държавно управление прави това, което дава обещание ", сподели Петков във връзка диалозите, които е провел с премиера на Нидерландия Марк Рюте, чиято остовна тематика е била за Шенген.

По думите му, страната ни номинално е изпълнила условията за вход в Шенгенското пространство, само че в този момент въпросът е да съблюдава дейно.  " Това значи да няма контрабанда по границата, в действителност да имаме надзор. Да подсигуряваме, че освен като закони, само че и като същинско осъществяване го реализираме. Обещах, че ще стартираме сериозен разговор и в сфери, които те виждат като евентуални дефицити, да се опитаме да работим по тях незабавно ", уточни министър председателят Петков. 

Последва светкавична реакция от страна на ГЕРБ, които попитаха защо министър председателят Кирил Петков не брани позицията на страната ни за Шенген.

" Истината е, че България е изпълнила критериите за участие в Шенгенското пространство. Правителствата досега са бранили тази позиция. Има няколко към този момент апела и от Екологичен потенциал, както и решение на Европейска комисия, с които се приканва Съветът на Европейски Съюз да вземе решение за включване на България в Шенген. Ясно е, че България е изпълнила критериите и няма по какъв начин всички тези институции Екологичен потенциал, Европейска комисия и останалите държави-членки на Шенгенското пространство, всичките по едно и също време да бъдат излъгани, както твърди министър-председателят пред своя холандски сътрудник ", съобщи на брифинг в Народното събрание депутатът от ГЕРБ-СДС  и някогашен външен министър Даниел Митов .

Той изрази вяра министър председателят да уведоми своя сътрудник за растежа на контрабандата.  " Надяваме се, че министър-председателят е уведомил за растежа на противозаконните мигранти, които минават през територията на България. Ето това е в месечната информация по отношение на миграционната конюнктура в България. От тук може да се наблюдава наклонността. Нашите западни сътрудници виждат и усещат засиления миграционен напън на мигранти, които минават през територията на България, който беше съвсем нулев, до момента в който управляваше ГЕРБ ", уточни Митов. 

Депутатът от ГЕРБ и също някогашен външен министър Екатерина Захариева съобщи, че е станало наклонност министър председателят да отиде в Брюксел и да очерня репутацията на България. " Това не е методът да построи доверие с неговите сътрудници министър председатели от Европейски Съюз или с комисари ", сподели тя. Тя добави, че България до момента е имала поредни позиции, тъй като без значение кой е министър-председател, българските жители чакат да бъдат в ядрото на Европейски Съюз. Според нея казвайки, че България е била изпълнила уговорките единствено на хартия, Петков нарушава интереса на българските жители.

По време на визитата си в Брюксел Кирил Петков организира и серия двустранни срещи.  Снощи той е разговарял с президента на Франция Еманюел Макрон и с канцлера на Германия Олаф Шолц. Обсъдени са опциите за съдействие в сферите на нуклеарната енергетика и на жп-транспорта с Франция и на градежа на автомагистрали с Германия. Предстоят двустранни работни срещи.

Българският премиер е провел диалог и с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, който е показал интерес към българското произвеждане в областта на отбранителната промишленост. Двамата са разискали опцията България да продава от производството си на Египет без медиатори. От своя страна египетският президент е декларирал, че страната ни може да закупи от Египет полутечен газ. 

Кирил Петков е разискал битката с корупцията с президента на Руанда Пол Кагаме. Африканската страна е отбелязала забележителен триумф в тази сфера и сега се намира на по-предни места в класациите от България, посочи Петков. Кагаме го е поздравил за проявената воля за битка с корупцията и го е посъветвал да таргетира огромните корупционни босове. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР