Управляващи и опозиция отново се скараха даваме ли или не

...
Управляващи и опозиция отново се скараха даваме ли или не
Коментари Харесай

Управляващи и опозиция се скараха даваме ли или не оръжия на Украйна


Управляващи и съпротива още веднъж се скараха даваме ли или не оръжия на Украйна.

България и в този момент създава оръжие за Украйна. Това съобщи в Казанлъшко водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. Коментарът му провокира остра реакция от страна на Българска социалистическа партия и водача на социалистите и вицепремиер Корнелия Нинова.

Борисов е безапелационен, че за никого не е загадка, че България дава оръжие за Укрaйна. По думите му това се случва с подписа на Българска социалистическа партия.

В отговор водачът на социалистите и министър на стопанската система Корнелия Нинова съобщи „ Да, заводите работят, само че не за Русия или Украйна”.

Спорът праща или не България импровизирано оръжие за Украйна идва на фона на разногласията в обединението за решение по тематиката в Народното събрание и подготовката на делегация, водена от премиера Кирил Петков, която в сряда би трябвало да замине за посещаване в Киев.

Борисов изясни, че от февруари България изнася повече оръжие. „ Оръжейните ни фабрики работят на макс. Точно продукцията ни, която се употребява в Украйна. Това е едно двуличие. Неслучайно Българска социалистическа партия мълчат, тъй като с техен автограф става. Това е двуличието и те би трябвало да си отидат”, сподели Борисов.

Лидерът на Българска социалистическа партия и министър на стопанската система Корнелия Нинова реагира остро. „ Борисов, лъжеш. България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия. Ако изнасяше, надали в този момент натискът върху държавното управление от външни сили щеше да е толкоз огромен. Едва ли външният министър на Украйна щеше да стои два дни в Народното събрание и да чака решение за експорт на оръжия”, споделя Нинова.

ГЕРБ демонстрираха документи за товара на два полета до Полша, които изнасят оръжие с разрешението на междуведомствената комисия към Министерство на стопанската система.

„ Очевидно компаниите, на които се позволява са в тези страни, само че те нямат скрупулите, които ние имаме за даване на въоръжена помощ към Украйна”, сподели Христо Гаджев от ГЕРБ.

„ Борисов най-сетне разбра това, което ние приказваме от два месеца, че България изнася оръжие за Украйна, несъмнено не директно, а посредством медиатори големи количества въоръжение”, съобщи Костадин Костадинов от „ Възраждане.

В позицията си Нинова изяснява, че България продава оръжие, само че на армиите на Германия, Англия и на още над 50 страни. Съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов пък съобщи, че не вижда нужда обединението да се събира във вторник и че идната седмица ще предложи план за решение на Народното събрание за даването на военна помощ. „ Заявките на ГЕРБ и Движение за права и свободи и позицията, която заеха от Има Такъв Народ в последната обява на водача им във „ Facebook “, приказват за това, че има опция тази версия да мине при гласоподаване в зала”, сподели Христо Иванов.

„ И се надявам тук да не приказваме за съпротива и коалиция, а да приказваме за едно допустимо по-голямо болшинство. Само по този метод България ще даде сигнал, че е съпричастна и съответна в тази ситуация”, сподели от своя страна Станислав Балабанов от Има Такъв Народ.

Балабанов е част от делегацията на Кирил Петков, която в сряда отпътува за Украйна. Все още няма изясненост дали и кой ще съставлява сътрудниците от „ Демократична България “ и Българска социалистическа партия там.

А в обществената мрежа министър председателят настоя за единна позиция. До постигането на политически консенсус той предлага украинското държавно управление да бъде подкрепено финансово за закупуването на муниции. „ Призовавам всеки български жител, който в действителност желае да помогне на Украйна, да подари като мен една заплата. Думите са лесни, делата са сложни, време е „ Facebook “ постовете да се трансфорат в средства за Украйна”, написа той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР