Управляващата в Унгария партия Фидес е платила над 150 000

...
Управляващата в Унгария партия Фидес е платила над 150 000
Коментари Харесай

Унгария плащала, за да умилостиви Съвета на Европа

Управляващата в Унгария партия " Фидес " е платила над 150 000 евро за " публично-правни изследвания " със съмнителна стойност на частна компания, ръководена от някогашния белгийски сенатор Стеф Горис, сочи следствие на Проекта за проучване на корупцията и проведената престъпност (OCCRP) и оповестено на уеб страницата му. Плащанията са осъществени, до момента в който Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) ревизира в интервала сред 2013. и 2015 г. дали Унгария съблюдава главните правила на демокрацията. Организацията слага страната под " особено наблюдаване " поради подозрения, че новата конституционна рамка на страната подкопава демократичните устои на Унгария. 

Компанията S.C. Services на Горис е сключила два контракта с фондацията към партията " Фидес " на премиера Виктор Орбан, сочат данните от следствието. От унгарска страна те са подписани от Гергели Гулящ, който тогава е изпълнителен шеф на фондацията, а сега е министър без портфейл. Първият контракт е от юни 2013 година и е за изготвянето на параленост между унгарските конституционни разпоредби и договорите на Европейския съюз, както и за изследване на „ конституционното контролиране в други страни и практиките на Съвета на Европа “. Вторият контракт, подписан през юли 2015 година, пък е за публично-правни изследвания по отношение на новия маджарски закон за медиите и използването на евроразпоредби в Унгария. За първата поръчана услуга са платени 90 750 евро, а за втората - 60 500 евро. 

Документи, до които са получили достъп маджарски проверяващи публицисти от локалното издание Atlatszo обаче, демонстрират, че връзките на фондацията на ръководещата партия с Горис напълно не завършват с осъществяването на двете поръчки. През 2017 година фондацията отпуска средства на неправителствената асоциация European Heritage IVZW, записана в Белгия, на която Стеф Горис е съосновател и ръководител. Дадени са 25 000 евро, чиято цел е да се покрият  " разноски за активността, организацията и ръководството ". От асоциацията обаче връщат парите през ноември м.г., защото не били употребявани. Унгарските управляващи отхвърлят информация за подписаните контракти, а Горис декларира пред Atlatszo:  " Тези договори са конфиденциални. Не мога да дава информация ". 

Пожелали анонимност източници на OCCRP настояват, че компанията S.C. Services e получила спомагателни 255 000 евро от офиса на премиера на Унгария на осем вноски в интервала сред 2013  и 2015 година, само че за тези заплащания съвсем нищо не се знае.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР