Управляващата в страната Сръбска прогресивна партия (СНС) получи нечестно предимство

...
Управляващата в страната Сръбска прогресивна партия (СНС) получи нечестно предимство
Коментари Харесай

Опозицията в Сърбия протестира, ЕС и САЩ с позиция за изборните и...

Управляващата в страната Сръбска прогресивна партия (СНС) получи непочтено преимущество на предварителните парламентарни избори посредством пристрастност на медиите, непозволено въздействие на президента Александър Вучич и нарушавания при гласуването, като да вземем за пример пазаруване на гласове, съобщи в понеделник интернационална задача за наблюдаване.

 

" Не можем и не би трябвало да признаем откраднатите избори в Белград ", разгласи Мариника Тепич от опозиционната партия " Сърбия против насилието " в понеделник вечерта, преди да се причисли към митинга в постройката. Няколко хиляди сърби се събраха в центъра на града и блокираха една от основните му пътни артерии, съобщи " Politico ".

 

Популистката СНС на Вучич завоюва 46,72% от гласовете на изборите в неделя, съгласно предварителните резултати на държавната изборна комисия, основани на преброяването от 96% от изборните секции. Лявоцентристкият опозиционен алианс " Сърбия против насилието " се класира на второ място с 23,56% от гласовете, а Социалистическата партия на Сърбия - на трето с 6,56%.

 

Вучич балансира връзките си както със Запада, по този начин и с Кремъл, само че в този момент ще би трябвало да се оправи с новите опасения, че подкопава демокрацията в страната.

 

По традиция водачите на Европейски Съюз и Запада щяха да насочат поздравления към ръководещата СНС на Вучич след изборите. Този път поздравления сервираха единствено персони като унгарския министър-председател Виктор Орбан, представителят на съветския президент Владимир Путин Дмитрий Песков и китайското външно министерство.

 

Този път Европейският съюз и Съединените щати приканиха Сърбия да отговори на опасенията по отношение на изборния си развой, откакто самостоятелни наблюдаващи откриха тревожни нередности, в това число пазаруване на гласове по време на предварителните избори в неделя.

 

" Със угриженост стигаме до заключението, че изборният развой се нуждае от осезаемо усъвършенстване и по-нататъшни промени, защото вярното действие на демократичните институции на Сърбия е в основата на процеса на присъединение на страната към Европейски Съюз ", обявиха в взаимно изказване еврокомисарите Жозеп Борел и Оливер Вархеи. Изборният развой в Сърбия, която е претендент за участие в Европейски Съюз от 2012 година, би трябвало да бъде доста усъвършенстван, обявиха двамата.

 

Във вторник Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че преглежда констатациите на задачата на наблюдаващите на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). Вашингтон прикани Сърбия да си сътрудничи с ОССЕ, с цел да се оправи с " несправедливите условия ", свързани с изборния развой.

 

ОССЕ " откри също по този начин, че изборите са били белязани от голям брой процедурни дефекти (като) напън върху държавни чиновници и корист с обществени запаси, както и че тези фактори, дружно със систематичните преимущества на ръководещата партия, основават несправедливи условия. Затова ще настояваме Сърбия да работи с ОССЕ, с цел да се оправи с тези опасения ", съобщи представител на Държавния департамент, представен от " Ройтерс ".

 

Наблюдателите също по този начин обявиха, че е имало корист с обществени запаси, липса на разделяне сред формалните функционалности и дейностите по акцията, заплашване на гласоподаватели и пазаруване на гласове.

 

Макар че обвиняванията в нередности са съпътствали и предходни избори в Сърбия, националните и локалните избори на 17 декември бяха счетени за по-нередовни от нормално. Местният самостоятелен наблюдаващ на изборите CRTA разгласи, че " резултатите от изборите в Белград не отразяват същинската воля на жителите, които са дали своят вот ".

 

В предишното наблюдаващите на изборите, в това число ОССЕ и представителите на Европейски Съюз, значително одобряваха процеса на гласоподаване, като подминаваха дребните нередности.

Тези избори обаче бележат внезапно отклоняване, защото наблюдаващите показват съществени опасения. В своя отчет ОССЕ разгласи, че гласуването е извършено при " несправедливи условия ", като уточни ситуацията, белязана от остра изразителност, пристрастност на медиите, напън върху чиновниците в обществения бранш и корист с обществени запаси.

 

В отчета се показват и случаи на принуждение, пазаруване на гласове, пълнене на урни и чести изказвания за " образуване и превозване на гласоподаватели с рейсове в поддръжка на ръководещата партия на локалните избори ".

 

Протестиращи се събраха пред централната изборна комисия в понеделник и вторник, надувайки свирки и обещавайки да продължат, до момента в който изборите не бъдат анулирани.

 

" Протестирам, тъй като изборите бяха безусловно фалшифицирани и сегашните резултати не отразяват волята на народа ", сподели Ана Мандинич, 28-годишна политоложка, която се причисли към митингите в центъра на Белград. " Всички ще излезем на улицата, тъй като желаеме естествени избори най-малко един път в живота си ".

ФрогНюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР