Управляващата в Нигер хунта анулира две ключови военни споразумения с

...
Управляващата в Нигер хунта анулира две ключови военни споразумения с
Коментари Харесай

Хунтата в Нигер се обръща към Русия за партньорство в областта на отбраната

Управляващата в Нигер хунта анулира две основни военни съглашения с Европейския съюз, целящи да подкрепят битката с насилието в африканския район Сахел, а водачите на армията на страната разискаха военното съдействие с почитан съветски представител, отбелязва Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Преди преврата, с който беше свален от власт президентът на страната Мохамед Базум, Нигер беше последният огромен сътрудник на Запада и Европа в региона на сигурността в обширния район на юг от пустинята Сахара, който ислямските екстремистки групировки трансфораха в сцена на спор със международния тероризъм.

В документ на министерството на външните работи на Нигер се споделя, че държавното управление е решило да " отдръпна привилегиите и имунитетите, предоставени " в границите на военната задача за партньорство на Европейски Съюз в Нигер, която започва през февруари, и затова " няма правни отговорности ", свързани с това партньорство. Министерството отхвърли и задачата на Европейски Съюз за създаване на цивилен потенциал, основана през 2012 година за подсилване на бранша за вътрешна сигурност на Нигер, като на процедура анулира утвърждението си за тези задачи.

Това е следващата индикация за възходящо политическо напрежение сред Нигер и Европейски Съюз след преврата през юли, отбелязва АП.

По време на посещаване в неделя съветска делегация, водена от заместник-министъра на защитата на Русия Юнус-Бек Евкуров, се срещна с водача на нигерската хунта военачалник Абдуррахман Чиани и държавния министър на защитата Салифу Моди. Двете страни организираха през вчерашния ден и други срещи, отдадени на военни и отбранителни тематики. Дискусиите засягат " укрепването на съдействието сред двете страни в региона на защитата ", се споделя в изказване на министерството на защитата на Нигер, което загатва за публични политически връзки с Москва, която няма посолство или боен личен състав в страната.

Повечето от задграничните съдружници на Нигер в региона на стопанската система и сигурността са наложили наказания на страната, в това число Франция, която разполагаше с 1500 военнослужещи на територията на западноафриканската страна, само че които в този момент е в развой на евакуиране оттова.

Според анализатори районните и интернационалните наказания, целящи да принудят хунтата да анулира преврата, са подложили на напън страната, само че също по този начин са насърчили военното държавно управление, което укрепва властта си и търси нови партньорства. Русия е дейна и в други елементи на Африка посредством своята частна наемническа група " Вагнер ". Тя беше една от първите групи, към които военните в Нигер се обърнаха за поддръжка, до момента в който бяха изправени пред допустима военна интервенция от страна на районния блок на Западна Африка - ЕКОВАС, отбелязва АП.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР