Управляващата в Австрия Народна партия избра вътрешния министър Карл Нехамер,

...
Управляващата в Австрия Народна партия избра вътрешния министър Карл Нехамер,
Коментари Харесай

Хардлайнерът към имиграцията Карл Нехамер ще е новият канцлер на Австрия

Управляващата в Австрия Народна партия избра вътрешния министър Карл Нехамер, хардлайнер към имиграцията, да управлява консервативния лагер и страната, откакто шокиращата оставка на някогашния канцлер Себастиан Курц като ръководител на партията провокира нови политически разтърсвания, осведоми " Франс прес ".

" Исках да разглася, че през днешния ден бях единомислещо определен от управлението на Народната партия за ръководител на партията и в това време като претендент за канцлер ", сподели Нехамер пред кореспонденти.

Заседанието на управлението на партията пристигна ден откакто Курц, забъркан в корупционен скандал, разгласи, че напуща поста си като партиен началник.
 Бившият канцлер на Австрия Себастиан Курц напуща политиката
Бившият канцлер на Австрия Себастиан Курц напуща политиката

След като против него стартира следствие за корупция

Александер Шаленберг, който пое поста канцлер през октомври, също през вчерашния ден разгласи, че е подготвен да подаде оставка, защото " постовете на канцлер и ръководител на партията... би трябвало бързо да бъдат поети от едно и също лице ".

Сега президентът на Австрия ще би трябвало да одобри номинацията на Нехамер и да го назначи , само че това е условност.

Обявлението на Курц, че ще напусне политиката, с цел да посвети време на фамилията си, изключително на новородения си наследник, пристигна единствено два месеца откакто той подаде оставка като канцлер.

Това последва замесването му в корупционен скандал, сривайки грандиозна кариера, която го трансформира в най-младия демократично определен глава на държавно управление в света през 2017 година единствено на 31 години.
 Новият канцлер на Австрия изненадващо подаде оставка
Новият канцлер на Австрия изненадващо подаде оставка

Той зае поста преди по-малко от два месеца

Освен избирането на Нехамер, консервативната партия номинира и нови лица за няколко други поста, посочи вътрешният министър.

Това включва нов финансов министър , откакто сподвижникът на Курц Гернот Блумел също подаде оставка през вчерашния ден.

Роден във Виена през 1972 година, Нехамер работи в армията няколко години, преди да стане консултант по връзките.

Той стана народен представител през 2017 година и министър на вътрешните работи през януари 2020 година и се сблъска с първата , при която починаха четирима души.

Министерството на вътрешните работи беше мощно подложено на критика, че не е следило австрийския въоръжен мъж, виновен за убийствата, макар че са били предизвестени за заплахата.

Скандалът със свалянето на Курц от поста избухна при започване на октомври, когато прокуратурата разпореди обиски в канцлерството и финансовото министерство.

Прокуратурата проверява изказвания, че най-близкото обграждане на Курц е употребило обществени пари, с цел да заплаща за социологически допитвания, целящи повишение на имиджа му и обезпечаване на позитивно отразяване в един от най-големите таблоиди в страната.

Курц отхвърли да е направил закононарушение, заявявайки, че се надява да потвърди своята непорочност в съда.

Курц, който в този момент е на 35 години, извоюва контрола над Народната партия през 2017 година и с твърдата си позиция във връзка с имиграцията я докара до две изборни победи.

Първата коалиция на Народната партия с крайнодесните се разпадна през 2019 година, когато нейният младши сътрудник беше обхванат от корупционен скандал, което докара до предварителни избори.

Те върнаха Курц като канцлер, този път оглавявайки държавно управление със Зелените.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР