Управляващата Социалистическа партия (СП) на премиера Антониу Коща спечели предсрочните

...
Управляващата Социалистическа партия (СП) на премиера Антониу Коща спечели предсрочните
Коментари Харесай

Социалистите печелят абсолютно мнозинство в Португалия

Управляващата Социалистическа партия (СП) на премиера Антониу Коща завоюва предварителните парламентарни избори в Португалия с изненадващо безапелационна преднина след броене на 99,13 % от бюлетините, разгласи националната изборна комисия. Малко след 01:00 часа сутринта в Лисабон стана ясно, че социалистите взимат 117 места от общо 230, с което те усилват членския си състав в Народното събрание с 9 места по отношение на изборите през 2019 година и към този момент разполагат с безусловно болшинство, съобщи " Гардиън ".

Социалистите печелят 41,7 % от вота, до момента в който дясноцентристките социалдемократи се подредиха на второ място, само че с много по-скромните 29,3 на 100 от гласовете. Крайнодясната " Чега " се обрисува като третата по величина парламентарна мощ, правейки огромен скок от единствено едно място в предходния законодателен орган, до 12. Тя печели 7,2 % от вота.

Резултатът е неочакван, защото последните предизборни изследвания отчитаха понижаване за поддръжката на социалистите измежду обществото. През предходната седмица Коща даже призна, че португалците не желаят да му дадат цялостно болшинство и добави, че е подготвен да подписа съюзи със съидейници. Това, несъмнено, към този момент не е належащо.

" Абсолютното болшинство не значи безспорна власт. Това не значи да управляваш самичък. Това е нараснала отговорност и значи да управляваш със и за всички португалци ", разгласи Коща в тирада, откакто резултатът от изборите бе разгласен.

Когато Коща разгласи, че партията е спечелила 117 или 118 места, поддръжниците му избухнаха в шумни тържества, пеейки остарелия революционен химн " Грандола " и размахвайки флагове, показва " Гардиън ".

Изборите в неделя бяха провокирани през декември след неуспех в договарянията за бюджета за 2022 година сред партията на Коща и съдружниците му от " Португалската комунистическа партия " и " Левият блок "

Двете дребни леви партии взеха решение да се причислят към дясната съпротива в отхвърлянето на законопроекта след седмици на напрегнати договаряния. Коща, който е министър-председател от 2015 година, упрекна някогашните си сътрудници, че се държат безконтролно, като гласоподават срещу бюджета му.

Въпреки видимо нестабилния темперамент на ръководството, държавното управление на малцинството на Коща е постоянно давано за образец за бързото възобновяване на стопанската система на Португалия след рецесията и ръководенето на една от най-успешните стратегии за имунизация против COVID-19 в Европа, отбелязва " Гардиън ".

По данни на Our World in Data към 31 януари 2022 година 90,45 % от жителите на страната са със приключен имунизационен цикъл, като спомагателни 3,7 на 100 са получили една доза. По този индикатор Португалия е на второ място в света - само в Обединените арабски емирства има повече имунизирани (98,99 на 100 от жителите са получили най-малко една доза, до момента в който 93,05 % са със приключен имунизационен цикъл).

" Всички осъзнават какъв брой значими са тези избори и какъв брой е значимо, че има солидна победа, която ще даде на страната непоклатимост и ще генерира консенсус и национално единение, което е от главно значение, с цел да обърнем страницата на тази пандемия ", сподели Коща на протест в Порто предишния петък.

Икономистът Филипе Гарсия, началник на консултантатската компания Informacao de Mercados Financeiros, сподели, че вложителите евентуално са удовлетворени от успеха на Коща, поради рекордното понижаване на бюджетния недостиг по време на ръководството на държавното управление.

" Освен това, социалистите няма да се постанова да търсят взаимни отстъпки с други партии, което подсигурява непоклатимост и ясна линия на деяние. Най-голямото предизвикателство ще бъде насърчаването на евентуалния растеж ", добави той.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР