Управляващата португалска Социалистическа партия внесе в парламента проект на закон

...
Управляващата португалска Социалистическа партия внесе в парламента проект на закон
Коментари Харесай

В Португалия внесоха законопроект срещу фемилигейт

Управляващата португалска Социалистическа партия внесе в Народното събрание план на закон за битка с непотизма в политическия живот, съобщи Франс прес. Инициативата последва дискусия, която от няколко седмици раздрусва държавното управление, упрекнато, че толерира назначението на членове на едно и също семейство в изпълнителната власт.

" Този план на закон има за цел да внесе промени в законодателството за назначенията. Днес той беше импортиран в парламентарната комисия за прозрачността ", сподели представител на парламентарната група на Социалистическата партия.

В плана на закон е планувана възбрана за назначения в изпълнителната власт на потомци и предшественици, на съпрузи и на родственици до четвърто коляно от едно и също семейство.

Социалистите желаят законодателните промени да бъдат утвърдени до юли. Те ще се ползват за всички членове на държавното управление и на техните канцеларии, за общинските управляващи и за структурите, подпомагащи работата на парламентаристите.

Критиките към държавното управление на социалистите, че толерира назначенията на членове на едно и също семейство в изпълнителната власт, бяха отправени в навечерието на европейските избори през май и на парламентарните избори през октомври. Пресата назова абсурда " фемилигейт ". Миналата седмица той към този момент докара до оставката на Карлуш Мартинш - държавен секретар за околната среда. Той беше под огъня на рецензиите поради това, че назначил братовчед за заместител шеф на канцеларията си.

В португалското държавно управление от 2017 година има двама министри, които в живота са двойка, а от февруари измежду членовете му има татко и щерка.

Полемиката се разрасна, когато пресата откри още няколко други роднински връзки освен сред членовете на кабинета, само че и в другите министерски канцеларии. Премиерът Антониу Коща беше заставен да работи и намерено отхвърли обвиняванията за непотизъм в държавното управление му.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР