Управляващата партия в Сърбия спечели категорична победа на изборите за

...
Управляващата партия в Сърбия спечели категорична победа на изборите за
Коментари Харесай

Управляващите в Сърбия спечелиха категорично на местните избори в Белград

Управляващата партия в Сърбия завоюва безапелационна победа на изборите за общински съвет в Белград, съобщи " Ройтерс ".

Сръбската прогресивната партия на президента Александър Вучич е спечелила 44.99% от гласовете, а опозиционният съюз, воден от някогашния кмет Драган Джилас е получил едвам 18.93%.

Трета е листата на някогашния ватерполист и кмет на община Нови Белград Александър Шапич с 9.01 %. Коалицията отпред със Социалистическата партия на външния министър Ивица Дачич и Единна Сърбия на Драган Маркович Палма е спечелила 6.13% от гласовете, показва Българска телеграфна агенция. Останалите 20 партии и обединения, взели участие в изборите, не съумяха да преминат изборния предел от 5%.

Около една четвърт от 7.3-милионното население на Сърбия живее в столицата, която има бюджет от близо 850 милиона евро и 2.6% от брутния вътрешен артикул.

Опозицията упрекна Прогресивната партия, че е манипулирала вота в някои изборни секции, оказвайки напън върху политическите си съперници и задушавайки свободата на медиите преди вота. Вучич отхвърля обвиняванията. По думите му " хората ясно са посочили, че желаят продължение на промените ".

Прогресивната партия в този момент разполага с 60 дни, с цел да номинира претендент за кмет на Белград. Позицията е считана за четвъртата по значимост в страната, след президента, премиера и ръководителя на Народното събрание.

Вучич сподели, че въпреки партията му да разполага с комфортно болшинство от 64 души в 110-местния градски съвет, тя ще направи коалиция със социалистите, които са съуправляваща партия в сръбското държавно управление.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4696)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР