Управляващата партия ГЕРБ внесе предложение в парламента за създаването на

...
Управляващата партия ГЕРБ внесе предложение в парламента за създаването на
Коментари Харесай

ГЕРБ иска да събере всички превозвачи в единна автомобилна камара

Управляващата партия ГЕРБ внесе предложение в Народното събрание за основаването на Българска автомобилна камара. В нея е планувано да се обединят превозвачите на пасажери и товари в страната. Това оповестява в новия си брой вестник " Капитал daily ".

Законопроектът обаче не беше признат добре, като провокира бурни разногласия сред другите компании в бранша. По-малките оповестиха, че концепцията е в интерес на огромните играчи. Председателят на Националната транспортна камара Койчо Русев уточни, че такава камара ще сътвори напрежение, тъй като в нея ще вземат участие хора от сектора, които са в конкуренция.

Той добави, че има правилник на Европейския съюз от 2009 година, съгласно който органът, който се занимава с даването и отнемането на лицензите на превозвачите, е Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ". Именно такова предложение обаче е заложено като функционалност на камарата – да има опция да предлага на министъра на превоза да стопира, лишава или издава лицензи за транспорт и също по този начин да следи да се съблюдават условията и наредбите на закона.

В законопроекта е записано още, че членуването в националния орган ще е наложително. Всеки действителен транспортьор, както и тези, които желаят да влязат в бранша, ще би трябвало да подават молба за участие и да бъдат тествани. Ще има и обществен указател на превозвачите. Такъв обаче към този момент има от 4 години, посочи Красимир Лалов от Националното съдружие на българските превозвачи.

Предвидено е още автомобилната камара да има две комисии - една за пътнически и една за товарни транспорти. Камарата ще се самоиздържа посредством членски импорт, което ще покрива и разноските за инспекция и лицензиране на превозвачите.

" Подкрепяме основаването на такава камара, тъй като това ще усъвършенства взаимоотношенията в бранша и ще вкара ясни правила ", съобщи от своя страна транспортният министър Ивайло Московски.

На противоположното мнение беше транспортният министър по време на кабинета на Сергей Станишев Петър Мутафчиев. Според него сега има над 15 хиляди превозвачи, които няма по какъв начин всички те да бъдат вкарани в тази камара.

По време на разискването на законопроекта беше решено да се сътвори работна група, която ще продължи полемиката за основаването на органа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР