Управляващата коалиция в Япония одобри допълнителни бюджетни средства за подкрепа

...
Управляващата коалиция в Япония одобри допълнителни бюджетни средства за подкрепа
Коментари Харесай

Япония одобри допълнителен бюджет, за да се справи с повишените разходи за живот


Управляващата коалиция в Япония утвърди спомагателни бюджетни средства за поддръжка на семейства с ниски приходи и дребни компании, което е следващата порция разноски за мощно задлъжнялата страна, бореща се с инфлационен напън за първи път от десетилетия, съобщи Ройтерс.

Правителството на премиера Фумио Кишида цели да задейства още в петък ограничения за намаляване на удара от скока на цените. Те ще включват погашение на еднократна парична помощ от 50 000 йени (390 долара) за фамилии с деца и увеличение на дотациите за търговците на горива на едро, сочи прелиминарен документ, с който Ройтерс се е срещнал.

Управляващата коалиция, която е изправена пред избори за горна камара на Народното събрание на 10 юли на фона на отслабващата стопанска система и компликациите на гласоподавателите да се оправят с покачващите се цени на електрическата енергия, се стреми също да обезпечи постоянни доставки на нефт и съществени храни, съгласно законопроекта. Новината за спомагателния бюджет, който Киодо предвижда да е на стойност към 2,5 трилион йени (19,5 милиарда долара) бе непредвидена, Заместник основният секретар на кабинета Сейджи Кихара съобщи, че още се прецизират детайлностите по него.

Пакетът би трябвало да бъде утвърден по време на настоящата парламентарна сесия, която завършва през юни, съобщи по-рано генералният секретар на ръководещата Либерално-демократическа партия Тошимицу Мотеги.

По-малкият сътрудник в обединението партията " Нова Комейто ", която поддържа този график, разгласи, че никоя партия не е предложила да се удължи парламентарната сесия.

Покриването на изключителните средства в бюджета може да включи и издаването на спомагателни скъпи бумаги, което ще утежни в допълнение високия държавен дълг, който надвишава повече от двойно годишното икономическо произвеждане.

Япония е навлязла в дълъг интервал на съвсем нулева инфлация при започване на 90-те години на предишния век, което значително е определяло икономическото ръководство за десетилетия.

Понастоящем инфлационният напън, предизвикан от войната в Украйна и към този момент покачващите се цени на горивата, се покачва. Докато главният показател на потребителските цени продължава да е на ниско ниво -едва 0,6 на 100 на годишна основа през февруари, разноските за електрическа енергия са скочили с 20,5 на 100, а инфлацията при цените на едро е достигнала 9,5 на 100 през март. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР