Управляващата коалиция в Германия се съгласи за допълнителни мерки на

...
Управляващата коалиция в Германия се съгласи за допълнителни мерки на
Коментари Харесай

Германия намалява данъка върху горивата с енергиен пакет за 15 млрд. евро

Управляващата коалиция в Германия се съгласи за спомагателни ограничения на стойност към 15 милиарда евро за облекчение на тежестта върху бизнеса и семействата от възходящите разноски за сила. Сред признатите ограничения е и краткотрайно понижаване на цените на горивата, оповестява Bloomberg.

Правителството ще понижи налога върху горивата за три месеца с 30 евроцента на литър за бензина и 14 евроцента на литър за дизела, съобщи на конференция финансовият министър Кристиан Линднер. Представители на ръководещата коалиция преговаряха през цялата нощ, с цел да реализиран съглашение, откакто в началото не се схванаха какви ограничения да подхващат.

Социалдемократите на Олаф Шолц, Зелените и FDP на Линднер също се съгласиха, че данъкоплатците ще получат еднократно заплащане от 300 евро, както и еднократно нарастване на издръжката за деца от 100 евро. За да насърчи потреблението на публичен превоз, държавното управление ще вкара месечен билет на стойност 9 евро.

Общият пакет коства почти колкото първичния набор от ограничения, контрактуван предишния месец, сподели Линднер, без да прецизира сумата. Шолц уточни, че те биха могли да костват към 15 милиарда евро, като в тази сума са включени и дотации за семейства с ниски приходи, нарастване на надбавките за пътуващите и понижаване на таксата за финансиране на разширението на възобновимите енергийни източници, като общата цена на двата пакета ще доближи към 30 милиарда евро. Управляващите партии в началото бяха в несъгласие по отношение на това какво би трябвало да съдържа вторият пакет, като Линднер и неговата партия FDP приканиха за директна отстъпка на цените на горивата по бензиностанциите, а Зелените упорстваха за помощ, ориентирана към най-нуждаещите се.
Реклама Намаляване на съветската взаимозависимост
Коалицията също по този начин удостовери обещанието си да понижи зависимостта си от съветския импорт на сила и да форсира разширението на възобновимите енергийни източници и разгласи нова акция за реализиране на по-добра енергийна успеваемост от семействата и фирмите.

Петер Адриан, президент на немското индустриално лоби DIHK, сподели, че за доста компании тримесечното понижаване на налога върху горивата е " единствено капка в морето " и няма да има огромна разлика за компаниите, чието битие е застрашено.

" В някои случаи, даже преди войната в Украйна, имаше по-голям стопански смисъл да се изключват машини и системи ", сподели Адриан в изказване по имейл. Той повтори апела на групата за по-съществено понижаване на налозите и по-голяма отбрана за фирмите в неприятно финансово положение.
Франция към този момент разгласи сходни ограничения
Наскоро Франция също разгласи дотация от 15 евроцента на литър гориво в продължение на четири месеца за всички жители. Мярката влиза в действие от 1 април, ще е годна за всички горива и задачата й е да помогне на фирмите и хората да се оправят с покачването на цените на горивата. Това ще коства към 2 милиарда евро на страната. Това значи, че за всеки 60 литра да вземем за пример човек ще спести по 9 евро. Субсидията ще се отпуска непосредствено на бензиностанциите, при заплащане в брой или с карта, което значи, че потребителите ще заплащат по-малко от оповестената там цена.
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР