Управляващата коалиция в Берлин планира нов закон за самоопределението, според

...
Управляващата коалиция в Берлин планира нов закон за самоопределението, според
Коментари Харесай

В Германия човек ще може всяка година да избира пола си

Управляващата коалиция в Берлин възнамерява нов закон за самоопределението, съгласно който всеки ще може да уточни в службата по вписванията името и пола си.

„ Днес е добър ден за транссексуалните и интерсексуалните хора. Засегнатите към този момент не би трябвало да търсят правата си в съда”. Така реагира немският народен представител Теса Ганзерер на новия законопроект за самоопределението, показан от министъра на правораздаването Марко Бушман и министъра на фамилията Лиза Паус.

Ганзерер, политик от „ Зелените” в Бавария и един от първите транссексуални депутати в немския парламент знае какво значи да искаш да промениш „ персоналния си статус” в Германия. Родена е като Маркус Ганзерер, само че 45-годишната жена в никакъв случай не се е чувствала като момче.

Но Ганзерер не съумява да изтрие първото си име от формалните документи - в тях тя към момента попада като мъж. Това е по този начин, тъй като съгласно настоящия сега Закон за транссексуалните лица първото име и полът би трябвало да бъдат изменени в акта за раждане. Това обаче изисква две психиатрични експертизи за правосъдно решение, което доста от засегнатите лица считат за унизително заради многото интимни въпроси, в това число тези за половите практики.

На това обаче към този момент ще се постави край. Защото светофарната коалиция възнамерява нов закон за самоопределението.

Той ще разреши на всекиго в бъдеще да дефинира своя пол и лично име и да го промени посредством елементарна процедура в службата по вписванията.

Евентуална по-нататъшна смяна ще бъде допустима едвам след една година. Както е контрактувано в съдружното съглашение, Законът за самоопределяне има за цел да размени сегашния Закон за транссексуалните от 1980 година

„ Настоящият закон третира засегнатите лица като заболели хора. Няма опрощение за това “, акцентира министърът на правораздаването Бушман. Според Министерството на фамилията в 99% от случаите съдилищата по този начин или другояче вземат решение в полза на жалбоподателите.

В момента нормално лишава месеци, с цел да се вземе решение, като би трябвало да се платят приблизително 1800 евро.

За малолетни лица до 14-годишна възраст законните настойници би трябвало да подадат декларация за смяна в службата по вписванията. Предвижда се малолетните, навършили 14 години, да могат сами да подават декларация със единодушието на настойниците си.

„ За да се защитят персоналните права на младежите, фамилните съдилища следва да могат да заменят решението на родителите по молба на малолетния в случаите, когато настойниците не са съгласни, въз основа на висшия интерес на детето, както при други констелации в фамилното право”, се показва в документа, представен от австрийския „ Der Standart”.

Както Паус, по този начин и Бушман акцентират, че Законът за самоопределението се отнася извънредно до смяната на вписването на пола и на имената.

Ако с изключение на смяна на гражданското положение лицето желае и ограничения за физическа смяна на пола, това ще се взема решение въз основа на профилирани медицински правила, както е било до момента.

Критиката пристигна от страна на Християнсоциалния съюз. Федералното държавно управление надминава задачата с „ радикалното си предложение”, счита Андреа Линдхолц, заместник-председател на парламентарната група в Бундестага.

През 2012 година Аржентина става първата страна в света, която улеснява промяната на пола. Междувременно в Малта, Дания, Люксембург, Белгия, Ирландия, Португалия, Исландия, Нова Зеландия, Норвегия, Уругвай и Швейцария са въведени разпореждания, сходни на тези, които в този момент се възнамеряват в Германия.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР