Управляващата коалиция в Берлин планира нов закон за самоопределението, според

...
Управляващата коалиция в Берлин планира нов закон за самоопределението, според
Коментари Харесай

Нов закон в Германия ще позволяза ежегодна смяна на пола

Управляващата коалиция в Берлин възнамерява нов закон за самоопределението, съгласно който всеки ще може да уточни в службата по вписванията името и пола си.

"Днес е добър ден за транссексуалните и интерсексуалните хора. Засегнатите към този момент не би трябвало да търсят правата си в съда. "

Така реагира немският народен представител Теса Ганзерер на новия законопроект за самоопределението, показан от министъра на правораздаването Марко Бушман и министъра на фамилията Лиза Паус.

Гензерер, политик от Зелените в Бавария и един от първите транссексуални депутати в немския парламент, знае какво значи да искаш да промениш "личния си статус " в Германия.

Родена е като Маркус Ганзерер, само че 45-годишната жена в никакъв случай не се е чувствала като момче. Освобождението идва през 2009 година, когато Маркус Ганзерер става Теса Ганзерер.

Но Ганзерер не съумява да изтрие първото си име от формалните документи – в тях тя към момента попада като мъж. Това е по този начин, тъй като съгласно настоящия сега Закон за транссексуалните лица първото име и полът би трябвало да бъдат изменени в акта за раждане.

Това обаче изисква две психиатрични експертизи за правосъдно решение, което доста от засегнатите лица считат за унизително заради многото интимни въпроси, в това число тези за половите практики.

На това, обаче, към този момент ще се постави край. Защото светофарната коалиция възнамерява нов закон за самоопределението.

Той ще разреши на всекиго в бъдеще да дефинира своя пол и лично име и да го промени посредством елементарна процедура в службата по вписванията. Евентуална по-нататъшна смяна ще бъде допустима едвам след една година.

Както е контрактувано в съдружното съглашение, законът за самоопределяне има за цел да размени сегашния закон за транссексуалните от 1980 година

„ Настоящият закон третира засегнатите лица като заболели хора. Няма опрощение за това “, акцентира министърът на правораздаването Бушман. Според Министерството на семействотоь в 99% от случаите съдилищата по този начин или другояче вземат решение в полза на жалбоподателите. В момента нормално лишава месеци, с цел да се вземе решение, като би трябвало да се платят приблизително 1800 евро.

За малолетни лица до 14-годишна възраст законните настойници би трябвало да подадат декларация за смяна в службата по вписванията. Предвижда се малолетните навършили 14 години да могат сами да подават декларация със единодушието на настойниците си.

"This law carries the spirit of the 1970's and has been violating the rights and dignity of transgender people, " said Germany's Family Minister Lisa Paus.

A new self-determination law in Germany will enable people to determine their own gender in the near future.
— DW Politics (@dw_politics)
"За да се защитят персоналните права на младежите, фамилните съдилища следва да могат да заменят решението на родителите по молба на малолетния в случаите, когато настойниците не са съгласни, въз основа на висшия интерес на детето, както при други констелации в фамилното право ", се показва в документа, представен от австрийския „ Der Standart”.

Както Паус, по този начин и Бушман акцентират, че Законът за самоопределението се отнася извънредно до смяната на вписването на пола и на имената. Ако с изключение на смяна на гражданското положение лицето желае и ограничения за физическа смяна на пола, това ще се взема решение въз основа на профилирани медицински правила, както е било до момента.

Критиката пристигна от страна на Християнсоциалния съюз. Федералното държавно управление надминава задачата с "радикалното си предложение ", счита Андреа Линдхолц, заместник-председател на парламентарната група в Бундестага.

Предложената опция да се сменят полът и името всяка година без предварителни условия е неуместна. Спортните клубове и фитнес клубовете, да вземем за пример, не биха могли елементарно да откажат използването на дамски съблекални на лица, регистрирани до момента като мъже.

През 2012 година Аржентина става първата страна в света, която улеснява промяната на пола. Междувременно в Малта, Дания, Люксембург, Белгия, Ирландия, Португалия, Исландия, Нова Зеландия, Норвегия, Уругвай и Швейцария са въведени разпореждания, сходни на тези, които в този момент се възнамеряват в Германия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР