„Управлението няма да блокира, защото, това е един сапунен сериал,

...
„Управлението няма да блокира, защото, това е един сапунен сериал,
Коментари Харесай

Вигенин: ГЕРБ блокират бюджета на държавата заради един директор – дори не е цирк, тъжно е

„ Управлението няма да блокира, тъй като, това е един сапунен сериал, който към този момент знаем - всяка серия по какъв начин стартира, по какъв начин приключва, карат се сутринта, следобяд се схващат. На другия ден е добре, на третия, обаче - нова серия. Това ръководещото болшинство, сглобка или там, както се назовават, се държат като детска градина - сърдят се, дърпат си косите, по-късно се сдобряват. Аз не знам по какъв начин си мислят, че наподобяват в очите на българските жители, само че това е безусловно несериозно”. Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание и депутат от „ Българска социалистическа партия за България” Кристиан Вигенин в предаването „ Още от деня” на Българска национална телевизия.
„ Разбирам възприятията и благосклонността на ГЕРБ към този шеф, само че несъмнено има метод този въпрос да бъде разискван - да седнат и да се рзберат и да се схванат като възрастни хора. Може ли да блокираш бюджета на страната поради това, че е освободен преди седмица шефът на „ Пирогов”?”, реагира зам.-председателят на Народното събрание.
Той напомни, че същото е било и при дебата за Здравната каса. „ Това е някакъв – не желая да го назовавам цирк, тъй като циркът е за занимания, а тук към този момент става тъжно. Не знам какво би трябвало да се случи, с цел да стартират да се държат ръководещите като народни представители, като хора, които носят отговорност за страната и за българските граждани”, разяснява Кристиан Вигенин.
„ С двата вота на съмнение към държавното управление, които Българска социалистическа партия инициира и поддържа показахме доста ясно проблемите в две от сферите – енергетиката и защитата и националната сигурност. Има тежки проблеми в доста други сфери”, сподели социалистът и добави: „ Днес приказваме за образованието – с новината, че българските възпитаници на последно място по математика и на предпоследно по четене с схващане. Това е най-сериозният проблем, наред с демографската рецесия. Образованието е идната тематика, която скоро ще сложим, тъй като нищо не се случва в образованието, концепциите, които се стартират са несъстоятелни в огромната си част”.
„ В Българска социалистическа партия се опитваме да се държим като хора, които са изпратени в този парламент с задача – да представляваме тези, които са дали своят вот за нас и да работим за ползите на страната. Макар и като съпротива. Опозицията има значима роля, само че в тази обстановка, в която се намираме – на моменти просто се чудя какво вършим там. Защото, ние не можем да водим сериозен диалог – насреща нямаме действителни политики, на които ние да представим нашата алтернатива”, разяснява Кристиан Вигенин и даде образец: „ Да, в този момент се внесе един бюджет, след доста разправии – през днешния ден обаче не можа да мине през комисия”.
Вигенин удостовери, че Българска социалистическа партия ще внесе различни оферти по бюджета, измежду тях и новаторски хрумвания, които пръв път се стартират. „ Чухме, че ГЕРБ щели да работят единствено по Конституцията. Не знам какво ще работят, само че тези несъответстващи оферти, които имаме все още, в случай че останат в този си тип - единствено ще влошат фрапантно нещата”, уточни зам.-председателят на Народното събрание.
Кристиан Вигенин беше безапелационен, че няма нито едно предложение, което да е било задоволително свястно, с цел да бъде подкрепено от специалистите. „ Оставям настрани въпроса за 3 март, за предложенията служебни министър-председатели да бъдат само 3-ма души”, сподели социалистът и обърна внимание на значимата смяна, обвързвана с Висш съдебен съвет:
„ Ние не възразяваме да се опита разделянето на две – съдийски и прокурорски съвет. Но методът, по който се образува прокурорския съвет значи цялостен, цялостен надзор на ръководещото болшинство, политически надзор над прокуратурата. Ще бъдат орязани фрапантно функционалностите на основния прокурор, което не беше първичната концепция. Смисълът беше да има надзор над основния прокурор, не да му се извадят всички функционалности, в това число по надзор над законността. Пише, че в прокурорската квота не могат да бъдат назначавани от Парламента настоящи прокурори. Значи, външни политически лица - правилно, с юридически опит - ще кадруват напълно в прокуратурата”, разяснява Кристиан Вигенин.
По думите му, това за Българска социалистическа партия е извънредно рисковано като стъпка. „ Защото най-после ще осъмнем със правосъдна власт, изключително прокуратура, която освен няма да усъвършенства настоящето положение, в противен случай - ще го утежни. И ще направи по този начин, че в този момент ръководещите, които имат желание да си назначат прокурорския съвет - в никакъв случай няма да бъдат разследвани за корупцията, която сега малко по малко навлиза”, уточни социалистът.
„ И тъй като виждаме по какъв начин се вършат закони в Народно събрание, по какъв начин през днешния ден се приема едно, на следващия ден – друго, по какъв начин се взимат решения, които по-късно се връщат назад и се взимат напълно други решения за едно и също нещо – ние сме обезпокоени, че това нефелно Народно заседание пристъпва към основни промени в Конституцията. Не считаме, че то – първо, има мандата да го направи, само че второ – то няма потенциала, знанията и политическия морал да прави тези промени в Конституцията”, съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България”.
Той предвижда, че даже и при опцията част от противоречивите текстове, да стигнат до Конституционния съд, ръководещите няма да се откажат: „ Тъй като тяхната съществена цел е политическият надзор над прокуратурата, всичко останало е прибавка, която да даде оправданието за това”.
В коментара за Шенген заместник-председателят на Народното събрание съобщи: „ Може би подходихме прекомерно меко. Струва ми се, че Румъния имаше по-правилен метод през последните месеци. За мен, методът, по който работи Австрия е изцяло недопустим, защото те нееднократно споделят – „ ние нямаме проблем с България и Румъния, всичко при вас е добре, обаче Шенген не работи, по тази причина не можем да одобряваме нови страни-членки”. Добре, като не работи Шенген, излезте от Шенген и оставете България, Румъния и Гърция да работят в условия на общо пространство”, разяснява Кристиан Вигенин. Той напомни, че неучастието в Шенген коства сред 1 и 2 % от Брутният вътрешен продукт.
„ Не считам, че Австрия има право да постъпва по този метод с нашите страни. Те просто не желаят да одобряват аргумента, който е безусловно годен - че за тях самите е по-добре външната граница на Шенген да бъде отдалечена колкото си може по-далеч от Австрия. Ако външната граница на Шенген е България – за Турция, в случай че Черно море е Румъния, това значи напъните на Европейски Съюз, а и на България от вътрешните граници да се реалокират към външните, това значи по-добро запазване на външните шенгенски граници, което ще е в интерес на Австрия. Да не приказваме, че доста по-малък е потока от мигранти към Австрия, който минава през България, той е съвсем нулев, и това е доказано”, сподели още Кристиан Вигенин.
Според него би трябвало към този момент да се подходи много по-остро. „ Съжалявам, че ще би трябвало да го кажа, само че мисля, че Австрия стартира да се подиграва с България и Румъния. Може би, би трябвало и Народното събрание да реагира, в случай че в идващите седмица, две до Европейския съвет не се откри положително решение”, съобщи Вигенин.
В коментара за предлагането на ГЕРБ за дерогацията, социалистът съобщи: „ Това е следващият образец за държанието на ръководещите, за което приказвам - договорихме дерогация, след това предложиха да се махне незабавно, след това одобриха, че би трябвало да е на две стъпки. Това, че глобите се заобикаляли, не е проблем на дерогацията, а на контрола. Защо не се ускори контролът и не се направи по този начин,че да не се нарушават глобите, само че дерогацията да остане до тогава, до момента в който имаме гаранциите, че това няма да докара до високи цени на горивата и до нова тежест върху българските граждани”, уточни Вигенин.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР