Управлението не е експеримент, нито стартъп, това трябва да то

...
Управлението не е експеримент, нито стартъп, това трябва да то
Коментари Харесай

От ГЕРБ поискаха България да има ново управление

Управлението не е опит, нито стартъп, това би трябвало да то вършат готови хора, написа в декларация на партията

Управлението на страната не би трябвало да има формата нито на опит, нито на стартъп, нито на курс на образование. Това се споделя в декларация на ПГ на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, прочетена през днешния ден от парламентарната естрада от заместник-председателя на групата Тома Биков.

В декларацията се споделя:

"През последните месеци страната ни е изправена пред редица рецесии във вътрешен и интернационален проект. Нашето разбиране е, че спешните времена допускат навременни и целенасочени реакции, ясно вдишване на отговорност и полагане на старания за осъществяване на натоварен политически и публичен разговор, който да спомага за превъзмогването на другите провокации. През последните месеци видяхме всичко друго, само че не и сходно държание от страна на ръководещото болшинство. Началото на решаването на всяка рецесия стартира с нейното наименуване и осъзнаването на аргументите, които са я породили, в тяхната дълбочина. Усещането ни е, че актуалното ръководство няма капацитет да направи даже това. Още по време на служебното държавно управление, ние предупреждавахме за растежа на цените на електрическата енергия, както и за рисковете, пред които той ще сложи българската стопанска система. В отговор получихме отвод фактът на растящите цени на електрическата енергия да бъде включен в актуализацията на бюджета за 2021 година под формата на обезщетения за бизнеса и потребителите на индустриален ток. В първите дни на сегашния парламент ние предложихме съответно решение, което да компенсира българския бизнес за увеличението на цената на тока на 100 %, като взехме поради, че страната ни е производител и даже експортьор на електрическа енергия и може да си разреши това. Резултатът е, че и до през днешния ден нашето предложение към момента не е подложено на разискване и гласоподаване в пленарна зала, а държавното управление и ръководещото болшинство не са в положение да предложат и вземат свое решение, което да даде съответен отговор на тази рецесия. По-важният резултат обаче е, че през последните месеци, рецесията с цената на електрическата енергия прерастна в огромна ценова рецесия, която към този момент е отвън контрола на ръководството и с всеки минал ден усилва своите провали върху цялата българска стопанска система. Заради бездействието на ръководещото болшинство и държавното управление по тази тематика, предстоят всеобщи банкрути, увеличение на безработицата и вместо превъзмогване – задълбочаване на рецесията.

На този декор войната в Украйна изостри още повече нуждата от бързи и съответни реакции на държавното управление. Вместо това, още в първите дни на тази война, ръководещото болшинство генерира държавна рецесия, която завърши със промяна на министъра на защитата. Още в първите дни след началото на тази война, ние към този момент берем плодовете на нейните отрицателни стопански последици, без да имаме държавно управление и ръководещо болшинство, които да са способни да реагират отговорно и уверено. През предходната седмица цените на бензина минаха психическата преграда от 3 лв. за литър, което сътвори суматоха в обществото и провокира опашки пред бензиностанциите за пръв път от 1997 година насам. Вместо да успокоят обществото и да подсигуряват, че в България има задоволително количества горива и няма да се стигне до колапс, ръководещите първо мълчаха, а по-късно упрекнаха младежката организация на ГЕРБ, че е основала суматохата. Нещо повече, в своята беззащитност, финансовият министър Асен Василев, заплаши всеки, който снима опашките пред бензиностанциите и популяризира фрагментите в обществените мрежи, със затвор. Припомняме, че сходни фрагменти се появиха освен в обществените мрежи, само че и в множеството български медии, в това число и в трите национални малките екрани. Най-важното, което видяха българските жители обаче не са фрагментите с опашките пред бензиностанциите, а неспособността на държавното управление да работи в спешна обстановка. Отсъствието на обикновена съгласуваност сред другите министерства, тотално сбърканата информационна политика и неналичието на капацитет за разбиране и осъзнаване на явни опасности пред обществото, са единствено признаци на болестта, което за това ръководство се трансформира в хронично. А болестта се назовава дълбока непросветеност, съпроводена с възприятие за безпогрешност и податливост към корист с власт.

Уважаеми сътрудници,

Управлението на страната не би трябвало да има формата нито на опит, нито на стартъп, нито на курс на образование. Това е сериозна и виновна задача, която би трябвало да се взема решение от хора, които имат нужните подготовка, нюх и воля за това. Длъжни сте да бъдете готови, тъй като нито един български жител не Ви дължи нито време, нито самообладание. Време и самообладание не Ви дължи и опозицията. Вие сте длъжни на обществото, а не то на Вас. Защото точно обществото ви е дало заем на доверие, който сега пропилявате по допустимо най-безразсъдния и ненужен метод.

Още при учредяването на сегашния парламент, ние, от ПГ на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили, обявихме, че имаме подготвеност да бъдем градивна съпротива и Ви предложихме нашите експертиза, опит и поддръжка за взимането на значими за нацията решения. Срещу това получихме цялостен отвод за разговор, обидни квалификации и описи за арести. Днес Ви споделяме, че оттук насетне, отхвърляме да демонстрираме схващане към Вашата непросветеност, безнаказаност и липса на какъвто и да било нюх за национално отговорно държание. Считаме, че актуалната формула на ръководство е не просто несъответстваща на обстановката, а с всеки минал ден ще нанася от ден на ден вреди и провали на българския стопански, публичен и геополитически интерес. От тази позиция, наш дълг е да бъдем безкомпромисна съпротива. Наша отговорност е да поставим старания, час по-скоро България да има ново ръководство, което е способно да отговоря на провокациите на рецесиите. Управление, което употребява всяка секунда от времето си за решителни дейности, а не за пояснения на следващия управнически гаф. В сходни съдбовни моменти на рецесии, българската нация има потребност от единение и опция да разгърне целия капацитет, с който разполага.

Бог да пази България ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР