Управлението на отпадъците се очертава като следващия голям проблем, след

...
Управлението на отпадъците се очертава като следващия голям проблем, след
Коментари Харесай

Сметната палата разкритикува управлението на европарите за отпадъци

Управлението на отпадъците се обрисува като идващия огромен проблем, след този с водите

© Велко Ангелов Пропуски, свързани с усвояването на европари за боклуци, е открил одит на Сметната палата. Докладът на специалистите визира интервала от началото на 2015 година до края на 2018 година и обгръща ръководството на европейските средства за битови боклуци, заложени в оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС).

Отговорни за решенията в този интервал са трима министри – Ивелина Василева, Ирина Костова и Нено Димов.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Одиторите подлагат на критика отчитането на съответния принос на европарите за постигането на задачите, заложени в обособените стратегии в региона на битовите боклуци. Част от тях плануват поощряване на разделното събиране на боклуци, преработването, създаване на компостиращи съоръжения и други

Забележки има и към работата на Отдел " Мониторинг " към дирекция ОПОС в екоминистерството, където няма одобрени процедури на рисковите планове, както и по какъв начин ще се правят инспекции на място.

Общият бюджет на програмата е над 3.4 милиарда лева, като за приоритет " Отпадъци " са отделени 576.1 млн. лв.. Към момента усвоените пари по тази ос са малко над 20% или общо 125.8 млн. лв..

Бюрокрация

Експертите на Сметната палата подлагат на критика дългите периоди по оценка на плановете, " което основава риск от закъснение на договарянето ", а това от своя страна може да рефлектира и върху закъснение в самото асимилиране на парите по програмата, написа в отчета.

Нормативният период за оценка на даден план е три месеца, само че той всеобщо не се съблюдава. Нещо повече – от време на време от подаването на плана до оценката, класирането и контракта може да мине повече от година.

На няколко пъти държавното управление опита да вкара санкции за служителите, които бавят документите, само че мярката по този начин и не сработи.

Въртележка

Оказва се, че една от главните аргументи за забавянето на плановете е интензивното текучество на фрагменти, излиза наяве от одита. Това " основава риск за ефикасното осъществяване на функционалностите на структурните звена ", свързани с усвояването на пари за предпочитана ос " Отпадъци ".

Например – щатът на основна дирекция " Околна среда " към екоминистерството е 124 души, като в границите на три годни (2015-2018 г.) са напуснали 81 души. Или две трети от екипа е бил сменен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР