Управлението на отпадъци по един по-ефективен начин е първа стъпка

...
Управлението на отпадъци по един по-ефективен начин е първа стъпка
Коментари Харесай

Страните от ЕС трябва да рециклират до 2025 г. поне 55% от общинската смет

Управлението на боклуци по един по-ефективен метод е първа стъпка към построяването на кръгова стопанска система, в която по-голямата част от материалите и продуктите се рециклират и се употребяват още веднъж и още веднъж. На 16 април Парламентът разисква законодателен пакет, който постанова обвързващи цели за каузи на отпадъците, които страните в Европейски Съюз рециклират, и за понижаване на потреблението на сметища.

Новите правила дефинират, че всички страни в Европейски Съюз би трябвало да рециклират до 2025 година най-малко 55% от общинската боклук (от семейства и предприятия). Към 2030 година делът на рециклираните боклуци би трябвало да доближи 60%, а до 2035 година - 65%. При отпадъците от опаковки общата цел за Европейски Съюз е към 2025 година да се рециклират 65%, а към 2030 година - 70%. Заложени са и съответни цели по типове опаковки.

Същевременно се постановат условия за ограничение на отпадъците, които се изхвърлят на бунище. Те би трябвало да съставляват не повече от 10% от цялата общинска боклук към 2035 година По-доброто ръководство на отпадъците би имало позитивно влияние върху живота ни. Сметищата отделят метан, който е парников газ, и могат да замърсят въздуха, водите и почвата. Част от материалите, които се изхвърлят, могат да се употребяват наново в производството, което би икономисало разноски. Въпреки че в последните години ръководството на боклуци в Европа се усъвършенства, към момента огромна част от тях попада на сметища. В България този дял е 64%, като приблизително в Европейски Съюз той е 25%.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР