Управлението на експертно правителство, подкрепено от ГЕРБ и ПП-ДБ, може

...
Управлението на експертно правителство, подкрепено от ГЕРБ и ПП-ДБ, може
Коментари Харесай

Какви козове дават първите две сили на останалите?

Управлението на експертно държавно управление, подкрепено от ГЕРБ и ПП-ДБ, може да се окаже попътен вятър в платната на останалите партии в 49-ия парламент. Разбира се, към момента не е несъмнено дали подобен кабинет въобще ще види бял свят, нито пък в случай че се случи, каква тъкмо ще е формулата.

Това, което наподобява задоволително ясно, е, първо - че коалиция сред ГЕРБ и ПП-ДБ няма да има, даже те да съумеят да поднесат на гласоподавателите дълго чаканото постоянно държавно управление.

Второ - най-големият късмет за такова ръководство е с втория мандат.

Трето - по-скоро ще се заложи на експертен формат.
" Приключиха с изчегъртването, стартира шпакловката "
" Възраждане " - третата политическа мощ, е в обстановка, в която единствено може да завоюва. От една страна, отговорността за следващия провален парламент няма по какъв начин да падне върху тях, тъй като надали ще получат мандат за държавно управление. От друга, Костадинов и сътрудниците му са и ще бъдат контра на евроатлантическо болшинство. В сърцевината на " Възраждане " е опълчването на участието на България в НАТО и Европейски Съюз. Категоричната поддръжка на едно постоянно ръководство за Украйна в допълнение ще ожесточи гласоподавателите на Костадинов. И освен тях - " Възраждане " може да добави още гласове, лансирайки тезата за " великата непоследователност ", събрала новите ръководещи от ГЕРБ и ПП-ДБ. Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ към този момент заговориха за това.

" Как имат очи тези, които арестуваха Борисов, в този момент да подписват кавалерски съглашения с него? "

Това е основният въпрос на българската политика през днешния ден. И той не е по никакъв начин лишен от съображение.

" Възраждане ", Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ могат да кажат и: " Оставете обединенията. Самият факт, че борците против модела ГЕРБ и баш гербаджиите през днешния ден сядат на една маса, е индикативен. За какво са се наредили към трапезата, с изключение на с цел да употребяват власт? Приключиха с изчегъртването, стартира шпакловката ".
Как звездата на Нинова може да изгрее още веднъж
Някои считат, че Корнелия Нинова е изнервена и даже посърнала поради очертаващия се неуспех на личните ѝ проекти и за политически флирт с ГЕРБ. Вместо да свети в Министерския съвет, споделят те, Нинова ще би трябвало да бъде в съпротива в Народното събрание, а това ще даде коз и в ръцете на съперниците ѝ на " Позитано ".

Тези разсъждения обаче са прибързани. Осмивайки " джентълмените ", Нинова произнесе може би най-силната си политическа тирада. Залагайки на тезата за безпринципността и опортюнизма на съперниците, тя може да консолидира партията си и в случай че не друго, най-малко да спре електоралния срив на Българска социалистическа партия.

За всички, само че изключително за Нинова, а и за Българска социалистическа партия въобще, е значимо дали президентът ще подкрепи раждането на новата власт или ще я посече в зародиш. Ако даде " назаем " министри на " джентълмените " - каквато оферта към този момент получи от Борисов, Радев ще бъде включен от съперниците си в един пакет с ГЕРБ и ПП-ДБ, с които другояче се гледат свирепо и държат на мушка. Този лупинг може да се окаже гибелен за летеца, но би бил извънредно добре пристигнал за политици като госпожа Нинова.

Борисов сподели в четвъртък, че не изключва и други разновидности за ръководство - с изключение на с ПП-ДБ. Не е изключено ГЕРБ да се заиграе и с останалите четири обединения. Звездата на госпожа Нинова може да изгрее и на този хоризонт.
В търсене на лихви
Движение за права и свободи ще се понатъжи, в случай че експертно държавно управление на " джентълмените " ги остави отвън от властта. Изключването им от играта обаче може да способства за излизането от политическата изолираност.

" Тези, които твърдяха, че имало модел ГЕРБ-ДПС и се бореха с вятърни мелници, най-после се взеха с Борисов ", би могъл да каже Карадайъ.

Стратегията на Има Такъв Народ е сходна: те ще замерят с чалга файтона на " безпринципните джентълмени ". Слави и сътрудниците му от дълго време се изявяват в тази тоналност и ще се стремят да олихвят електорално неприязънта си към Политическа партия, Демократична България и ГЕРБ. Подкрепата им за господин Желязков за ръководител на Народно събрание сподели обаче, че си резервират и вариантите за двойна игра - най-малкото, с цел да не ги обвинят още веднъж, че работят постоянно деструктивно.

Опасността за политическата система произтича не толкоз от отрицателната оценка на гласоподавателите на " Възраждане ", Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ по отношение на имиджа и гарнитурата на новата власт, колкото от алергичната реакция по отношение на нея на негласуващите и тези, чийто избор е " не поддържам никого ". Ако негодуванието против " джентълмените " пусне корен и се популяризира, рецесията на легитимността на Народното събрание ще се задълбочи.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР