Управлението и организацията на здравеопазването са неадекватни, каза в предаването

...
Управлението и организацията на здравеопазването са неадекватни, каза в предаването
Коментари Харесай

Дамян Дамянов: Управлението и организацията на здравеопазването са неадекватни

Управлението и организацията на опазването на здравето са несъответстващи, сподели в предаването " Нещо повече " акад. Дамян Дамянов от секция " Медицина " в Българска академия на науките. Той разяснява изразеното от премиера Бойко Борисов неодобрение от метода, по който се харчат парите за здраве:
" В думите, които споделя министър председателят, има истина, има и неща, които аз не мога да приема и допускам, че той или просто не е добре осведомен, или е подвеждан за някои неща.

Ще кажа, че ръководството, а и организацията на опазването на здравето в България са несъответстващи. Не може виновна страна, в която парите, които ще се заделят за опазване на здравето, да са лимитирани по някакъв метод, да поддържа 345 лечебни заведения, в случай, че популацията понижава. Това значи и 345 администрации, това значи и 345 разнообразни апаратури, които страната евентуално се напъва, с цел да достави тези лечебни заведения. Не ми го побира главата за какво за частни лечебни заведения би трябвало да се заделят обществени средства и в същото време общинските лечебни заведения, които стоят най-близко до популацията, да бъдат подлагани надали не на геноцид и да са оставяни да умират.

Оказа се, че лечебните заведения във Враца и в Ловеч са неприятно и безконтролно ръководени. Абсолютно съм склонен, само че аз запитвам: те са ръководени единствено за половин – една година или няколко години? Нима настаняването на частни структури в държавни лечебни заведения няма една 10-15-годишна история “? Нима локалното ръководство в лицето на кмет, на регионален шеф, на общински съвет не са знаели за тази работа?  

131 са частните лечебни заведения в България. Защо? Разумните градове, един образец в Холандия, в един от градовете има три лечебни заведения с една обща администрация.

Говорим за електронно опазване на здравето. Защо това електронно опазване на здравето има 15-20-годишна история с най-малко три интервала на стартиране на състезания, или недофинансирани или злоупотребени парите? Електронното опазване на здравето е прелестна форма за надзор на равнище болница, на равнище страна. Отговорната страна щеше да го направи това нещо от дълго време.

Говори се, че корупцията я вършат докторите, споделя министър-председателят. Аз съм доктор, на който му се постанова всякога да повеждам диалог с пациента какви консумативи са нужни и по какъв начин той би трябвало да ги заплати в болничното заведение, къде да занесе парите. Защо цакаме болните? Ние прецакваме сами пациентите си. Там някъде стои една Национална здравна каса, там някъде стои едно държавно ръководство, което би трябвало да упражнява непрестанен надзор върху това. Защо не се вкара унифицирана листа на всички медицински консумативи и те да се закупуват за страната? ".

Дамян Дамянов изясни за какво ръководещите не се вслушват в доводите за възстановяване на здравната система: 

" Има управническа отпадналост, дефицит на управнически благоприятни условия. Има и задоволително сили, които да възпират положителното развиване и отстраняването на неправилните практики. Това е на всяко управническо равнище, има хора, които се стараят да поправят нещата. Има преобладаваща част от хора, които с цената на това, че не намират решение, с цената на това, че не прокарват решения, възпират провеждането на верните решения. Дайте да си зададем въпроса за какво електронното опазване на здравето не намира решение в България. То е работа, както потвърди Естония, за една година ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР