Управителят на централната банка на Турция бе сменен днес с

...
Управителят на централната банка на Турция бе сменен днес с
Коментари Харесай

Ердоган уволни управителя на Централната турска банка

Управителят на централната банка на Турция бе заменен през днешния ден с декрет на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи ДПА.

На мястото на Мурат Четинкая, който управляваше централната банка от април 2016 година, ще бъде подложен неговият заместител Мурат Уйсал, се споделя в указа, без да се показват публично аргументите за промяната.

Банката беше подложена на напън от Ердоган да понижи лихвите обратно на апелите на пазарите да ги усили, с цел да овладее извънредно високата инфлация.

Банката резервира главната си рента на равнище 24 на 100 от септември, когато тя бе увеличена с 625 базисни пункта, напомня Българска телеграфна агенция.

Ердоган съобщи, че е изгубил самообладание поради високите лихви.

Отстраняването на Четинкая се прави на фона на спекулации в турските медии, че той може да бъде заменен поради отхвърли си да понижи лихвите, както упорства държавното управление на Ердоган.

Турската стопанска система навлезе в криза в края на предходната година. Тя излезе от рецесията през първото тримесечие на тази година, само че се сви с 2,6 % спрямо миналата година, съгласно данни на турския статистически институт.

Инфлацията понижа до 15,7 на 100 през юни от 18,7 на 100 през май.

Банката ще продължи " без значение " да ползва паричната си политика за реализиране на " основната цел - непоклатимост на цените ", съобщи през днешния ден новият шеф на централната банка Уйсал в известие, оповестено на уеб страницата на банката.

Централната банка привиква на 25 юли месечна среща за установяване на паричната си политика.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР