Управителят на провинция Киркук заяви, че провинцията няма да се

...
Управителят на провинция Киркук заяви, че провинцията няма да се
Коментари Харесай

Наймиддин Карим: Киркук няма да се подчини на Багдад, въпреки заплахите

Управителят на провинция Киркук съобщи, че провинцията няма да се подчинява на държавното управление на Ирак, макар решението на Багдад да разположи бойци в региона.

Според губернатора Наймиддин Карим, който в сряда даде изявление за Агенция Спутник, Киркук няма да се подчини на Багдад и да остане под контрола на Кюрдското районно държавно управление (КРС) макар решението на иракския парламент да изпрати военни елементи в провинцията.

По-рано в сряда иракският министър председател Хайдар Ал-Абади съобщи, че Багдад е подготвен да употребява силата на закона, с цел да си възвърне контрола върху самостоятелния район Кюрдистан, в понеделник където се организира референдум за независимостта.

На същия ден иракският парламент реши, че иракските войски ще влязат в Киркук поради резултатите от референдума и решението на жителите на Киркук да се отделят от Ирак.

Независимо от мощната съпротива на Багдад и други районни участници, формалните резултати от референдума за самостоятелност демонстрират, че съвсем 93% от гласоподавателите в Кюрдистан и Киркук показват своята поддръжка за самостоятелна кюрдска страна, отделена от Ирак. /kurdistan.ru
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР