Управителят на медицински център “Медлайф Ненко Василев, д-р Ростислав Костадинов

...
Управителят на медицински център “Медлайф Ненко Василев, д-р Ростислав Костадинов
Коментари Харесай

Оставиха в ареста петимата, обвинени в схемата с фиктивния медицински център в Пловдив

Управителят на медицински център “Медлайф ” Ненко Василев, доктор Ростислав Костадинов и упрекнатите за техни помагачи Пламен Коларов, Веселина Николова и Златка Бързакова получиха най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража ”. След двучасово закрито съвещание и час и половина отмора арбитър Божидар Кърпачев реши, че има задоволително доказателства да се допусна, че са отговорни за схемата за източване на Здравната каса. В последната година медицинският център е издал документи за към 5,2 млн. лева за помощни средства на инвалиди.

Към претекстовете за мярката съдията уточни, че петимата са упрекнати в тежко съзнателно закононарушение. Той споделя доводите на отбраната, че на този стадий от следствието няма задоволително доказателства за неоправдателна присъда. “За взимане на мярката обаче е необходим по-малък доказателствен интензитет ”, съобщи арбитър Кърпачев.

От събраните показания магистратите са добили цялостна картина както за схемата, по този начин и за дейностите на всеки един от участниците. “При състояние, че на всеки от тях е повдигнато обвиняване за дълготрайно закононарушение с над 200 действия, не е значимо дали са всички са отговорни за всяко едно ”, изясни съдията. Той уточни, че няма заплаха обвинените да се укрият, само че може да извършат други закононарушения.

“Обществена заплаха на действието се усилва поради огромния размер и механизма на осъществяване. По делото има данни за осъществени и други закононарушения - пране на пари и присъединяване в проведена незаконна група, въпреки още да няма повдигнато обвиняване за това ”, сподели арбитър Кърпачев.

В разпита си Пламен Коларов е направил цялостни признания. Спрямо него обаче има данни за склоняване към лъжесвидетелстване, тъй че няма да получи по-лека мярка от останалите упрекнати. Адвокатите на петимата обявиха, че ще апелират. Те имат право да го създадат в 3-дневен период пред Окръжния съд. Заседанието на втора инстанция ще бъде на 7 септември.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР