Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард подчерта в петък,

...
Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард подчерта в петък,
Коментари Харесай

Лагард: ЕЦБ трябва да държи лихвите високи

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард акцентира в петък, че ЕЦБ би трябвало да поддържа високи лихвени проценти, с цел да понижи инфлацията в средносрочен проект до целевото равнище от 2 на 100, сигнализирайки по този метод за по-голямо стягане на паричната и лихвена политика.

ЕЦБ забави темпото на повишение на лихвените проценти по-рано този месец, повишавайки главните си лихви с 25 базисни пункта, само че Лагард уточни, че цикълът не е завършил.

" Все още би трябвало да имаме стабилно високи лихвени проценти, макар че се насочваме към по-деликатни решения отсега нататък, само че ще бъдем смели и ще вземем решенията, които са нужни, с цел да върнем инфлацията назад на равнище от 2%. И ще го създадем, без подозрение “, сподели Лагард пред испанската телевизия TVE.

Лагард, която не даде детайлности по отношение на евентуалните спомагателни нараствания, сподели: „ Нашата цел е елементарна и ясна: ценова непоклатимост. И ние би трябвало да сме изцяло решени да я реализираме “.

Пазарите чакат ново нарастване от 25 базисни пункта на съвещанието на ЕЦБ през юни и евентуално още едно до края на лятото, последвано от понижения на лихвените проценти при започване на 2024 година

Лихвените проценти на ЕЦБ по главните интервенции по рефинансиране, пределното кредитно облекчение и депозитното облекчение, на този стадия са на равнища надлежно от 3,75%, 4%% и 3,25%.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР