Управителят на БНБ Димитър Радев заяви, че очаква пик на

...
Управителят на БНБ Димитър Радев заяви, че очаква пик на
Коментари Харесай

Управителят на БНБ: Лихвеният цикъл видимо се обръща

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев съобщи, че чака пик на инфлацията в средата на годината и следващо понижаване. Надзорната политика ще е ориентирана към подсилване на капацитета на банките да поемат загуби.

Ковид рецесията легитимира значима качествена смяна в позицията на банковия бранш - от източник на проблеми в предишното, във значим фактор за тяхното решение през последните години.

Това декларира в обявата си за последния брой на бюлетина на Асоциацията на банките в България шефът на Българска народна банка Димитър Радев. В нея, като се изключи че прави обзор на постигнатото от Българска народна банка и от банковия бранш на през 2021-а Радев разяснява и провокациите през 2022-а година.
 Българска народна банка разгласи буфера за други редовно значими банки в България
Българска народна банка разгласи буфера за други редовно значими банки в България

Българска народна банка дефинира всяка година кои са редовно значимите банки и какъв ще е буфера за всяка една

Въпреки, че чака икономическата обстановка през 2022-а да е по-благоприятна, гуверньорът предизвестява, че банките ще бъдат изправени пред обстановка на нараснала динамичност в рисковете, свързани с балансовата стойност на активи и пасиви и доходността.

" Тази динамичност ще зависи главно от развиването на макроикономическите процеси в Европа и в по-глобален аспект и в предстоящите промени в дейностите на водещите централни банки. Оттеглянето на стимулиращата парична политика, присъща за последните години, ще става очевидно посредством превръщане на лихвения цикъл.

Тези процеси, които световно ще протичат с вариращ интензитет и разнообразни принадлежности на централните банки, в огромна степен ще образуват финансовите условия и в нашата страна ", счита Радев.

Управителят на Българска народна банка предвижда, че в подтекста на очертаващите се световни макроикономически процеси, инфлацията ще продължи да бъде обект на особено внимание.

Той чака темпът на повишаване на цените у нас през 2022г. да доближи пик на годишна база в границите на първото полугодие, а в края на годината още веднъж на годишна база да спадне под регистрирания към декември 2021година.

" Конкретните номинални нива на общия ценови показател ще зависят от комбинираното въздействие на анти-инфлационни и про-инфлационни фактори, в това число от динамичността на цените на енергоносителите на интернационалния пазар, както и на цените на храните ", споделя Радев.
 Инфлацията в България удари 13-годишен връх
Инфлацията в България удари 13-годишен връх

За месец цените се повишиха с 0,9 %

Гуверньорът акцентира смисъла на дебатите към приемането на бюджета за 2022-а, които би трябвало да дадат спомагателни индикации за развиването на макроикономическите процеси в страната.

В този смисъл, съгласно него, значими за банковия бранш тематики са: годишната и средносрочната макроикономическа рамка; нивото и ръководството на дълга; политиката на доходите; както и нивото и ръководството на така наречен " условни отговорности " в енергетиката, превоза и общественото обезпечаване.

" В подтекста на по този начин очертаващите се световни и местни макроикономически процеси и към момента съществуващите открити въпроси, банковият бранш ще бъде подложен пред нуждата да балансира през 2022-а година, сред опциите за разширение на кредитната активност, резултат от предстоящото възстановяване на стопанската среда, и зоните на икономическа неустановеност, произлизаща главно от развиването на инфлацията и към момента непреодолените опасности, свързани с пандемията.

Основен аршин за постигането на най-благоприятен баланс за всяка една банка ще бъде запазването и даже подобряването на качеството на активите ", разяснява Радев.

Управителят заявява, че от своя страна Българска народна банка има подготвеност, както и до момента, да приложи цялостния набор от ограничения, в границите на своя мандат, за намаляване и обезвреждане на проявлението на опасности във връзка с банките.
 Българска народна банка лимитира кредитирането поради взрива на ипотечни заеми
Българска народна банка лимитира кредитирането поради взрива на ипотечни заеми

Притесненията за заможен балон порастват всекидневно

Водещата цел на тези ограничения е опазване и в допълнение подсилване на финансовите запаси и високия потенциал на банките за вдишване на загуби от евентуално утежняване на кредитните портфейли и гарантиране опазване на стабилността на системата, в това число при по-неблагоприятни от предстоящите стопански и финансови развития във външната среда.

" През 2021г. Българска народна банка на два пъти усили равнището на антицикличния финансов буфер, което по този начин ще доближи 1.5%, и удостовери равнището на буфера за систематичен риск в размер на 3%. Българска народна банка ще продължи да изисква поддържане на съответни финансови буфери в банките против евентуални загуби, произлизащи от реализация на повтаряем систематичен риск.

Този риск понастоящем произтича главно от дейното жилищно кредитиране на семействата, както и кредитирането, обезпечено с комерсиално недвижимо имущество. На този стадий, фокусът ще продължи да бъде върху използването на макропруденциални ограничения, ориентирани към капитала на банките.

Българска народна банка е подготвена при нужда да приложи и спомагателни ограничения, в това число свързани с кредитирането, дефинирани във връзка с кредитополучателите ", изяснява Димитър Радев.

В обявата си гуверньорът визира и въпросите свързани с присъединението на България към Еврозоната. Радев твърди, че в по-стратегически проект, Българска народна банка към този момент активизира съществени старания в плана за въвеждане на еврото в България. Той обаче обръща внимание на обстоятелството, че дилемите по пътя към осъществяване на тази цел надвишават банковия бранш, само че мощно ще ангажират и банките.
 Димитър Радев: Приемаме еврото през 2024 година
Димитър Радев: Приемаме еврото през 2024 година

Банковият бранш в страната е постоянен и ще остане подобен следващата година, счита гуверньорът на Българската национална банка

Според него, динамичността на политическия цикъл през 2021 година докара до институционалноработна пауза в процеса, в народен проект.

" Сега са налице всички фактори за неговото възобновяване посредством обновяване на активността на Координационния съвет за подготовка на България за участие в еврозоната; и институционализиране на Плана за въвеждане на еврото.

Проектът на този проект, признат от Координационния съвет на 30.06.2021г., към този момент мина през формалната процедура на обществена социална консултация и междуведомствено координиране и има поддръжката на нашите външни сътрудници ", счита Димитър Радев.

Гуверньорът декларира, че без значение от забавянето на формалния развой, Българска народна банка остана институцията, която продължи да работи интензивно по всички посоки, свързани с присъединението към еврозоната, попадащи в периметъра на отговорностите ни. " За тази цел създадохме нужната вътрешна организация на работа и също установихме добра оперативна връзка с Европейската централна банка.

Определени бяха съответни лица и канали за партньорство от двете страни. В този смисъл, централната банка има подготвеност да извърши в период големия размер техническа работа, обвързвана с въвеждането на еврото, без значение от очертаващия се по-напрегнат работен график ", изяснява Радев.

В умозаключение, шефът на Българска народна банка декларира, че 2022г. се обрисува като година на провокации, само че и на благоприятни условия за банковия бранш. Постигнатото през 2021г. демонстрира че секторът се намира в мощна изходна позиция да посрещне провокациите и да употребява по добър метод опциите.
 Управителят на Българска народна банка се подреди измежду най-успешните гуверньори в света за 2021-а
Управителят на Българска народна банка се подреди измежду най-успешните гуверньори в света за 2021-а

Димитър Радев за повторно получава най-високия рейтинг в класацията на Global Finance
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР