Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев предупреди за

...
Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев предупреди за
Коментари Харесай

БНБ: Икономическата криза може да се задълбочи

 Управителят на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев предизвести за допустимо утежняване на икономическата рецесия. Това става посредством обява в обичайния бюлетин на Асоциацията на комерсиалните банки, направена в навечерието на Деня на банкера - 6 декември.

Втората вълна от Covid-19 може да реализира сюжета за изостряне на икономическата рецесия, а оттова и утежняване на кредитните портфейли на банките, написа гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев. Той е безапелационен, че банките би трябвало да се приготвят да оперират в изискванията на задействани финансови буфери и явен проект за тяхното възобновяване след рецесията.

Радев акцентира положителната позиция, в която българският банков бранш е влезнал в рецесията, както и навременните надзорни ограничения, посредством които ще се обезпечи прекосяване през този тежък интервал.

Гуверньорът визира и тематиката с евентуалния нов мораториум върху заемите, който ще обезпечи опция общо за 9 месеца - т.е. новият период и към този момент течащите периоди от първия мораториум, да има краткотрайно отчасти или изцяло прекъсване на обслужването на заемите.

Възможно е, по-късно да се стигне до растеж на необслужваните заеми, предизвестява гуверньорът.

От своя страна ръководителят на банковата асоциация Петър Андронов, който също насочва поздравлението си към професионалната общественост, оповестява, че в най-кратки периоди банките ще са подготвени с реда за новото отлагане на отговорностите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР