Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев предупреди за

...
Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев предупреди за
Коментари Харесай

Шефът на БНБ предупреди за влошаване на икономическата криза

Управителят на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев предизвести за допустимо утежняване на икономическата рецесия.

Това излиза наяве от негово изявление в бюлетина в Асоциацията на банките в България във връзка Деня на банкера - 6 декември.

Втората вълна от Covid-19 може да реализира сюжета за изостряне на икономическата рецесия, а оттова и утежняване на кредитните портфейли на банките, написа Димитър Радев. Той счита, че банките би трябвало да се приготвят да работят в изискванията на задействани финансови буфери и явен проект за тяхното възобновяване след рецесията. Основният резултат върху банките от изострянето на рецесията ще бъде покачването на каузи на неприятните заеми, който по последни данни е към 8%, само че е много над междинния за Европейски Съюз.

Радев акцентира положителната позиция, в която българският банков бранш е влезнал в рецесията, както и навременните надзорни ограничения, посредством които ще се обезпечи прекосяване през този тежък интервал. В първите дни на рецесията Българска народна банка разгласи, с които укрепи банките - капитализиране на облагата от 2019 година, анулация на плануваните нараствания на антицикличния финансов буфер и връщането на към 7 милиарда лева депозити на българските банки в централите им в Европа.

Управителят напомни, че кредитният мораториум от април 2020 година е отсрочил заеми на жителите и компаниите за към 9 милиарда лева Обсъжда се удължаването му до 31 март 2021 година, като отсрочката по самостоятелен заем ще може да е най-много 9 месеца. Възможно е по-късно да се стигне до растеж на необслужваните заеми, предизвестява гуверньорът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР