Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев е раздвоен

...
Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев е раздвоен
Коментари Харесай

БНБ още се надява България да се качи на бързия влак за еврото

Управителят на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев е колеблив дали България ще успее да се качи на бързия трен за еврото. Той счита, че влизането в паричния съюз през 2024 година е хем реалистично, хем амбициозно.

Това се разбра от изявление на Радев по време на.

Целта на България е да остане допустимо най-кратко в чакалнята на еврозоната (Валутно-курсовия механизъм II, ERM II),. " Реалистично това значи, че през 2024 година бихме могли да бъдем в еврозоната ", уточни шефът.

Той обаче направи много ангажименти за датата. От тях се подразбира, че един от най-големите опасности е държавните управления в идващите години да не изневерят на политиката на фискална дисциплинираност, тъй като нивото на бюджетния недостиг е един от числовите критерии за влизане в еврозоната, записани в Договора за действие на Европейски Съюз. Допустимият минус в бюджета е 3%, само че текстовете на контракта позволяват известна еластичност при еднократни спешни условия като сегашните.

За 2020 и 2021 година държавното управление възнамерява дефицити от към 5% от Брутният вътрешен продукт, като твърди, че без еднократните ограничения поради пандемията от Covid-19 те биха били надлежно 2% и 1.5%. От 2022 година държавните финанси би трябвало да се върнат в коловоза на фискалната дисциплинираност с недостиг от 2%, само че това е единствено прогноза на отиващото си държавно управление на ГЕРБ на фона на висока неустановеност за развиването на здравната и икономическа рецесия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР