Управителният съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България,

...
Управителният съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България,
Коментари Харесай

КРИБ подкрепя протеста на превозвачите в Брюксел

Управителният съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, изхождайки от събитието, че най-големите транспортни сдружения – Българската асоциация на сдруженията в автомобилния превоз /БАСАТ/ и Съюза на интернационалните превозвачи /СМП/ - са нейни членове, поддържа идния митинг на представителите на транспортния отрасъл против пакета за подвижност и споделя визията им, че новата регулация е неуместна и несправедлива.

Това се споделя в деклрация от КРИБ, която публикуваме без редакторска интервенция.

"Протестът ще се организира в Брюксел по време на идното съвещание на Транспортната комисия на Европейския парламент, защото на Съвета на министрите на 3 декември 2018 година позициите на 8-те източноевропейски страни и Малта по ограниченията по пакета „ Мобилност “ не бяха взети поради.

Предвидените в пакета промени в регулациите на Европейски Съюз за товарните транспорти плануват извънредно тежки рестрикции във връзка с транспортния бранш в обособени страни членки и обричат на банкрут българския интернационален превоз.

В реалност застрашен от заличаване е бранш, който образува 17% от Брутният вътрешен продукт на страната, обезпечава претовареност на над 120 хиляди души и носи към 13-14 милиарда лв. годишно.

Предложението на Европейския съвет на всеки четири седмици водачите да се прибират в страните, където е записана компанията, от каквито и съображения да е подбудено, на процедура ще ограничи достъпа на българските транспортни оператори до европейския пазар.

Водачите ще бъдат принудени да се връщат в отдалечени от европейските дестинации региони за своя сметка. Това от своя страна ще докара до банкрути и отпадане от бизнеса на дребните фамилни компании.

Под благородния претекст, че препоръчаният пакет за подвижност е в подтекста на отбрана правата на заетите, тяхното по-добро възнаграждение и право на отмора, в реалност съставлява ограничение на гражданските им права. На първо място – свободата на напредване – посредством определянето на наложително местожителство през избрани интервали от време. Това от своя страна допуска и следене на жителите и управление на обществения им живот. Предвижданата възбрана за пренощуване в транспортните средства лишава хората от правото им на избор да възнамеряват и реализират отдиха си съгласно своите потребности. Отделно не е взето поради и събитието, че липсват охраняеми паркинги, на които транспортното средство да „ изчака “ завръщането на лидера от наложителната му отмора вкъщи. Това пък от своя страна ще докара до безцелното пътешестване на стотици хиляди камиони на територията на цяла Европа.

В последна сметка всички тези регулации ще лишат заетите в сектора от опцията да упражняват специалността си.

Тези, както и другите планувани ограничения, които са мощно дискриминационни по отношение на българските превозвачи, в контраст на плануваните привилегии за превозвачите от развитите европейски страни, слагат транспортния бранш и самата страна България в неравностойно състояние по отношение на останалите страни членки. Това е нарушение правата и законните ползи на обособени членове на общността, като лимитира правото им на труд и еднакъв достъп на икономическите оператори в бранша до единния европейски пазар ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР