Управителният съвет на Фонд Социална закрила“ (ФСЗ) прие промени за

...
Управителният съвет на Фонд Социална закрила“ (ФСЗ) прие промени за
Коментари Харесай

Пострадалите от бедствие с по-лесен достъп до подкрепа от Фонд „Социална закрила“

Управителният съвет на Фонд „ Социална протекция “ (ФСЗ) одобри промени за облекчение на процедурата за разпределяне на обществена помощ до 2500 лева на хора и фамилии, чиито жилища са потърпевши при спешни обстановки. Обявлението за разкриване на процедура за разпределяне на помощта по новите правила, с които се уголемява обсегът на подкрепените, е утвърдено със заповед на министъра на труда и обществената политика Иванка Шалапатова.

 Съгласно измененията в изискванията за кандидатстване средствата ще се отпускат без значение от прихода на заявителите за жилището им по сегашен адрес. Отпада условието то да е само, само че семейството би трябвало да живее в него непрекъснато. По този метод ще се даде опция повече фамилии да бъдат подкрепени.

Право на поддръжка от ФСЗ имат хора и фамилии, потърпевши при спешни обстановки като наводняване, земетресение, пожар или друго злополучие. Средствата се отпускат целево за закупуване на съоръжение или обзавеждане на потърпевшото жилище или обект в жилищна постройка. То би трябвало да е законно издигнато и да се населява законно от хората в семейството. За да имат право на помощ от фонда, те би трябвало да са получили еднократна помощ по отношение на зародилата спешна обстановка по реда на Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне от дирекция „ Социално подкрепяне “ (ДСП), на чиято територия се намира жилището по сегашен адрес. При съществуване на идентична помощ и от общинската администрация, би трябвало да са подкрепени и с нея, както и да не са получили финансиране за съоръжение и обзавеждане по различен ред.

Социална помощ при спешни обстановки се отпуска от ФСЗ след подаване на заявление-декларация по пример от потърпевшите хора в общинската администрация по сегашен адрес и показване на всички нужни документи. Управителният съвет на ФСЗ взема решение за разпределяне на обществената помощ. Бюджетът на Фонда за обществена помощ при спешни обстановки е до 860 000 лева

Дейностите по осъществяване на процедурата ще се подкрепят от общинските администрации, Агенцията за обществено подкрепяне и ФСЗ.

Обявлението за разкриване на процедурата за разпределяне на обществена помощ от ФСЗ при облекчените условия към този момент е изпратено до Националното съдружие на общините в Република България и Агенцията за обществено подкрепяне.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР