Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) започва подготвителна фаза

...
Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) започва подготвителна фаза
Коментари Харесай

Подготвителният етап за цифровото евро започва на 1 ноември 2023 г. и ще продължи 2 години

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) стартира подготвителна фаза за въвеждането на цифровото евро след приключването на двугодишната фаза на изследване. Подготвителната фаза ще сложи основите, като работата ще включва завършване на правилника и избор на снабдители за създаване на платформа и инфраструктура. Това решение следва завършването на етапа на следствие, стартирана от Евросистемата през октомври 2021 година, с цел да се проучат вероятните модели за планиране и разпространяване на цифрово евро.

Дизайнът планува цифровото евро като цифрова форма на пари в брой, която може да се употребява за всички цифрови заплащания в цялата еврозона. Той ще бъде необятно наличен, безвъзмезден за съществена приложимост и наличен както онлайн, по този начин и офлайн. Той ще предложи най-високо равнище на дискретност и ще разреши на потребителите да правят заплащания неотложно в пари на централната банка. Може да се употребява от човек на човек, на мястото на продажба, в електронната търговия и в държавни транзакции. Никой дигитален платежен инструмент не предлага всички тези функционалности. Цифровото евро ще запълни тази празнота.

Следващият стадий от плана за цифрово евро – подготвителният – ще стартира на 1 ноември 2023 година и в началото ще продължи две години. Това ще включва завършване на правилника за цифровото евро и избор на снабдители, които биха могли да разработят платформа и инфраструктура за цифрово евро. Той също по този начин ще включва тестване и изпробване за създаване на цифрово евро, което дава отговор както на условията на Евросистемата, по този начин и на потребностите на потребителите, да вземем за пример във връзка с потребителското преживяване, поверителността, финансовото включване и отпечатъка върху околната среда.

След две години Управителният съвет ще реши дали да премине към идващия стадий от подготовката, с цел да проправи пътя за допустимо бъдещо издаване и въвеждане на цифрово евро.

Стартирането на подготвителната фаза не е решение дали да се издаде цифрово евро. Това решение ще бъде прегледано от Управителния съвет едвам след привършване на законодателния развой на Европейския съюз. ЕЦБ ще вземе поради всички корекции в дизайна на цифровото евро, които може да станат нужни вследствие на законодателните разисквания.

" Трябва да подготвим нашата валута за бъдещето ", сподели Кристин Лагард, президент на ЕЦБ. " Предвиждаме цифрово евро като цифрова форма на пари в брой, която може да се употребява за всички цифрови заплащания, гратис, и която дава отговор на най-високите стандарти за дискретност. Ще съществува дружно с физическите пари, които постоянно ще бъдат налични, без да изоставят никого. "

Цифровото евро ще направи отбраната на данните приоритет. Евросистемата няма да може да вижда персоналните данни на потребителите или да свързва информацията за заплащане с физически лица. Цифровото евро също ще реализира равнище на дискретност, сходно на пари в брой, за офлайн заплащания.

Цифровото евро би насърчило устойчивостта, конкуренцията и нововъведенията в бранша на европейските заплащания. Това би подсигурило съществуването на общоевропейско решение за заплащане за еврозоната под европейско ръководство. Тя ще разчита на личната си инфраструктура, като по този метод ще ускори устойчивостта. Освен това ще обезпечи платформа, върху която европейските поднадзорни медиатори биха могли да изградят паневропейски услуги за своите клиенти, повишавайки успеваемостта, намалявайки разноските и насърчавайки нововъведенията.

" Тъй като хората от ден на ден избират да заплащат цифрово, ние би трябвало да сме подготвени да издадем цифрово евро дружно с пари в брой ", сподели Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ и ръководител на работната група на високо равнище за цифровото евро. " Едно цифрово евро ще увеличи успеваемостта на европейските заплащания и ще способства за стратегическата автономност на Европа. "

Потребителите могат да получат достъп до цифрови услуги в евро посредством личното приложение и онлайн интерфейс на своя снабдител на платежни услуги или посредством приложение за цифрово евро, предоставено от Евросистемата. Хората без достъп до банкова сметка или цифрови устройства също ще могат да заплащат с цифрово евро, да вземем за пример като употребяват карта, предоставена от обществен орган като пощенска работа. Потребителите също ще могат да обменят цифрово евро за пари в брой или назад на банкомати.

Евросистемата планува цифрово евро, което ще бъде гратис за съществена приложимост от физически лица.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР