Управителният съвет на ЕЦБ е решен да гарантира, че инфлацията

...
Управителният съвет на ЕЦБ е решен да гарантира, че инфлацията
Коментари Харесай

Какво реши ЕЦБ за основните лихви на първото си заседание за годината

Управителният съвет на ЕЦБ е решен да подсигурява, че инфлацията в еврозоната ще се върне навреме към избраната средносрочна цел от 2 на 100, се показва в известие на институцията.

Така от банката аргументират днешното си решение за оставят без смяна главните лихви за трети следващ път .

Въз основа на актуалната си оценка, Управителният съвет смята, че главните лихвени проценти на ЕЦБ са на равнища, които, поддържани за задоволително дълъг интервал от време, ще допринесат доста за връщането на инфлацията до средносрочното целево ниво от 2%, аргументират решението си от банката.

Бъдещите решения на Управителния съвет ще подсигуряват, че лихвените проценти ще бъдат на задоволително рестриктивни равнища за толкоз дълго, колкото е належащо.

Икономическите данни като цяло потвърдиха предходната оценка за средносрочната инфлационна вероятност.
 Кога ЕЦБ ще стартира намаляване на главните лихви
Кога ЕЦБ ще стартира намаляване на главните лихви

Становището на Кристин Лагард

Бъдещите решения на ЕЦБ за равнището на главните лихви ще се основават на оценка на вероятностите за инфлацията като се имат поради постъпващите стопански и финансови данни, динамичността на цените и силата на трансмисията на паричната политика.

Също по този начин ЕЦБ понижава " с премерени и предсказуеми темпове " размера от финансови активи, които закупи в границите на Програмата за закупуване на активи (APP).

Управителният съвет има намерение да продължи да реинвестира напълно заплащанията по главницата от скъпи бумаги с падеж, закупени по Програмата за изкупуване на облигации в интервала на пандемията (Pandemic emergency purchase programme, PEPP) през първата половина на 2024 година През второто полугодие на 2024 година, ЕЦБ възнамерява да понижи портфейла си с този тип бумаги със приблизително 7,5 милиарда евро на месец. Банката има намерение да приключи реинвестициите по PEPP в края на 2024 година.
 Решението на ЕЦБ за главните лихви на последното за годината съвещание
Решението на ЕЦБ за главните лихви на последното за годината съвещание

Мотивите на банката
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР