Управителният съвет на ДФ Земеделие разпредели 100 000 лева за

...
Управителният съвет на ДФ Земеделие разпредели 100 000 лева за
Коментари Харесай

100 000 лева се отпускат за сертифициране на стопанствата по стандарта GLOBALG.A.P.

Управителният съвет на Държавна фирма „ Земеделие ” разпредели 100 000 лв. за 2021 година по схемата „ Помощ за узаконяване на стопанствата в бранш „ Плодове и зеленчуци “ по стандарта GLOBALG.A.P. ”

Подпомагането е ориентирано към дребни и междинни предприятия, както и към приети групи или организации на производителите плодове и зеленчуци. Кандидатите, в лицето на земеделския собственик или организацията, дават в ДФЗ отчетните документи, доказващи сполучливо завършилата сертификация по стандарта GLOBALG.A.P. Срокът за погашение на помощта е до 30 работни дни от показване на документите.

Помощта се дава за оптимален интервал от пет години и е лимитирана до 1 200 лева с включено Данък добавена стойност, на бенефициер годишно и до 5 000 лева с включено Данък добавена стойност на група или организация годишно. Производителите ще получават средствата на годишна база. Като наложително изискване за разпределяне на дотацията е приемането на годен документ за сходство със стандарта GLOBALG.A.P.

Помощта се дава единствено за „ ново присъединяване “ в стандарта GLOBALG.A.P., като това изискване важи при първо кандидатстване по схемата за подкрепяне.

Важно е претендентите по схемата да знаят, че за подкрепяне се одобряват разноски по издаване на документ, които са осъществени след подаване на заявката за кандидатстване в ДФЗ.

Държавната помощ има за цел да подтиква земеделските стопани при въвеждане на стандарта GLOBALG.A.P. По него условията са в няколко съществени посоки. Най-важно е интегрираното ръководство на препаратите за растителна отбрана, контролът на ръководството и използването на торове, пестициди, хербициди, както и хигиената по време на прибиране на реколтата и обработка на продукцията. Изискване на GLOBALG.A.P. е наложителната сертификация на всички площи, които има земеделският собственик. Така може да се избегне разбъркване на следена и неконтролирана продукция. Ефектът от използването на държавната помощ е да се понижи потреблението на химикали, което води до минимизиране на нездравословното влияние на земеделските действия върху околната среда.

Предстои Държавен фонд „ Земеделие “, взаимно с Министерство на земеделието храните и горите да изготви инструкции за даване на помощта.

Източник: naselo.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР