Управителният съвет на Държавен фонд Земеделие“ утвърди общ финансов ресурс

...
Управителният съвет на Държавен фонд Земеделие“ утвърди общ финансов ресурс
Коментари Харесай

Отпускат се общо 11,3 млн. лева за финансиране на одобрени проекти по инвестиционните схеми за подпомагане

Управителният съвет на Държавен фонд „ Земеделие “ утвърди общ финансов запас в размер на 11 341 000 лева по 4 капиталови схеми за държавни помощи за 2023 година С отпуснатия запас ще бъдат финансирани поетите задължения за подадени планове и подписани контракти от предишни приеми.

По схемата „ Помощ за вложения в материални активи в аграрни стопанства, свързани с първично произвеждане на растениевъдна земеделска продукция ” утвърденият бюджет в размер на 9 150 000 лева Подпомагането е ориентирано към дребни и междинни предприятия - аграрни стопани и към приети групи или организации на производители. Максималният размер на помощта е в размер до 120 хиляди лв., като се възвръщат до 50% от осъществените разноски за вложения. Помощта се дава под формата на финансова дотация за покриване на част от разноските за реализация на вложения за машини, съоръжение, линии за подготовка, изстудяване, предпазване, както и за машини, съоръжение и уреди за отбрана от слана и градушки при производството на лична първична земеделска продукция в бранш „ Растениевъдство “.

По схемата за държавна помощ „ Инвестиции за закупуване на уреди за рандеман и предпазване на сурово мляко и уреди за изхранване на новородени животни с мляко ” бюджетът е 1 600 000 лева Средствата ще оказват помощ на дребни и междинни фермери да покачат на конкурентоспособността чрез машинизация на процесите посредством уреди за рандеман и предпазване на сурово мляко и уреди за изхранване на новородени животни с мляко. Максималният интензитет на помощта е до 50% от допустимите разноски за един капиталов план на един бенефициер, само че не повече от 25 000 лв..

По схемата за държавна помощ „ Инвестиции за закупуване или създаване на обекти за преправка и/или обработка на сурово мляко “ наложеният бюджет е 452 000 лева Целта на схемата за вложенията в мини мандри е да се подкрепят дребни и междинни фермери, както и обединявания от фермери, отглеждащи животни в отдалечени или труднодостъпни региони на страната, по-лесно да осъществят продукцията си, да усилят приходите си, както и да механизират процесите по преправка. Максималният интензитет на помощта е до 50% от допустимите разноски за един капиталов план на един бенефициер, само че не повече от 60 000 лв..

Утвърденият финансов запас по схемата за държавна помощ „ Инвестиции за създаване на кланични пунктове ” е в размер на 139 000 лева Целта на помощта е подкрепяне на притежатели на животновъдни ферми, които създават храни от скотски генезис, за построяването на кланични пунктове отговарящи на условията за рандеман и транжиране. Помощта се дава под формата на финансова дотация за покриване на част от разноските за реализация на инвестицията. Максималният интензитет на помощта е до 50% от допустимите разноски за един капиталов план на един бенефициер, само че не повече от 90 000 лв..
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР