Управителният съвет на Държавен фонд Земеделие“ /ДФЗ/ е одобрил 47,5

...
Управителният съвет на Държавен фонд Земеделие“ /ДФЗ/ е одобрил 47,5
Коментари Харесай

Одобрени са 47,5 млн. лева помощ за секторите „Животновъдство“ и „Растениевъдство“

Управителният съвет на Държавен фонд „ Земеделие “ /ДФЗ/ е одобрил 47,5 милиона лв. помощ de minimis за секторите „ Животновъдство “ и „ Растениевъдство “ . Плащането, което идва от държавния бюджет, е било записано в Меморандума от 20 септември, подписан от кабинета и представители на Инициативния комитет за осъществяване на общонационален аграрни митинг.

Методиката за разпределението на парите е била авансово разисквана през вчерашния ден с браншовите организации, подписали Меморандума, на среща в М инистерството на земеделието и храните /МЗХ/. В нея са взели участие аграрният министър Кирил Вътев, заместник-министър Александър Йоцев, представители на Българска земеделска камара, Обединени български животновъди, Български фермерски съюз, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, Асоциация за отглеждане на породата Ил дьо Франс в България, Националния съюз на говедовъдите в България, Съюза на животновъдите в България, Конфедерация на българските пчелари, Национално съдружие български свободни пчелари, Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010, Националната асоциация на зърнопроизводителите, Националната асоциация на картофопроизводителите и други

От страна на отрасловото министерство е бил показан план на методика за разпределение на помощ от вида de minimis , според член 6 от Меморандума, която би трябвало да бъде разпредена на равни елементи за подкрепяне на най-малките аграрни производители в бранш „ Животновъдство “, включително пчелен мед и бранш „ Растениевъдство “. Съгласно Меморандума разпределянето на всеки един от секторите ще бъде осъществено по методика, направена взаимно с Министерство земеделието и храните.

Проектът предвиждаше подпомагането да се разпредели сред стопаните, отглеждащи до 150 едри преживни животни, до 300 дребни преживни, до 300 пчелни фамилии и до 150 коня под селекционен надзор, като се вземат поради тестваните данни за 2022 година

Преобладаващата част от браншовите организации в отглеждането на животни показаха неодобрение от по този начин показания план и се сплотиха, разпределянето на помощта de mimimis за бранша да бъде без ограничавания в размера на стопанството по отношение на избран брой животни и ставките да се дефинират на база животинска единица, в съответствие едри преживни животни: дребни преживни животни -1:6,6 . Решението за разпоредбите за разпределение на помощта беше подписано от участниците в срещата.

От Българската земеделска камара са предложили плануваните за бранш „ Растениевъдство “ 23,75 млн. лева да бъдат ориентирани към производителите на сливи, десертно грозде, винено грозде, картофи и тютюн.

От Националната асоциация на картофопроизводителите са поискали да бъде регистрирано понижението на площите с картофи по отношение на 2022 година и да бъдат подпомагани единствено аграрни стопани, които не престават да отглеждат тази просвета и през тази година. В тази връзка бе реализиран консенсус заявките да се основават на откритите от ДФЗ в Кампания 2022 година площи с картофи, без да се надвишават декларираните по СЕПП през 2023 година и производителите да имат регистрация в системата за фитосанитарен надзор на БАБХ.

Участниците в срещата се схванаха, че следва в допълнение подкрепяне за бранш „ Растениевъдство “ , което ще бъде разисквано с браншовите организации.

След като съгласуването със бранша завърши Министерство на земеделието и храните ще провежда в незабавен порядък разплащането на помощта към земеделците.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР