Управителният съвет на БНБ определи нивото на антицикличния капиталов буфер,

...
Управителният съвет на БНБ определи нивото на антицикличния капиталов буфер,
Коментари Харесай

БНБ видя опасност във възможността за обслужване на задълженията

Управителният съвет на Българска народна банка дефинира равнището на антицикличния финансов буфер, използван към отпуснатите заеми в България, на 2% през първото тримесечие на 2025 година, оповестиха от Централната банка. Така равнището на заделяните запаси ще остане на настоящето равнище.

В претекстовете за решението си от Българска народна банка показват, че „ кредитната интензивност в бранша на семействата се резервира висока, изключително в сегмента на жилищните заеми, като засиленото им предложение от страна на кредитните институции основава условия за в допълнение кредитно търсене и акумулиране на кредитен риск. През идващите месеци се чака световното стягане на паричните условия да стартира да се придвижва по-бързо върху лихвените проценти в страната, с което да повлияе за намаляване на темповете на кредитен напредък.

Въздействие в тази посока се чака да окаже и стартираният развой на нарастване на минималните наложителни запаси, който Българска народна банка предприе от средата на 2023 година Въпреки че това би смекчило резултатите, които продължителните интервали на висок кредитен напредък основават във връзка с задлъжнялостта и акумулирането на кредитен риск в салдото на банковата система, в кратковременен проект вероятността за материализация на кредитния риск остава забележителна.

Предвид съмненията на цените на суровините, рисковете от закъснение във външното търсене и предстоящото покачване на лихвените проценти по заемите, способността за обслужване на отговорностите може да отслабне, което да докара до повишаване на необслужваните заеми и на разноските за обезценки. Във връзка с това кредитните институции следва да поддържат кредитни стандарти и да ползват навреме и съответно провизиране, основани на консервативни допускания, които регистрират рисковете при неподходящо развиване в икономическата среда “.

През 2021 година Българска народна банка увеличи равнището на антицикличния буфер, използван към локални кредитни рискови експозиции, на 1% от 1 октомври 2022 година и на 1,5% от 1 януари 2023 година, като  през септември 2022 година равнището на антицикличния финансов буфер бе увеличено в допълнение на 2% в действие от 1 октомври 2023 година Предвид трайно запазилите се високи темпове на кредитен напредък и несигурността в икономическата среда, антицикличният финансов буфер на равнище от 2% през първото тримесечие на 2025 година има за цел да ускори устойчивостта на банковата система при напън върху доходността и финансовата позиция, провокиран от евентуално повишаване на необслужваните заеми и обезценките, показват от Българска народна банка.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР