Управителният съвет на Българската народна банка съобщи на 12 март,

...
Управителният съвет на Българската народна банка съобщи на 12 март,
Коментари Харесай

Българският Фонд за преструктуриране на банки ще надхвърли 703 млн. лева.

Управителният съвет на Българската национална банка заяви на 12 март, че дефинира обща сума на годишните вноски на банките във Фонда за преструктуриране на банки за 2020 година в размер на 157 876 116 лв.. Това ще усили общите средства, с които Фонда разполага до 703.27 млн. лв..

Според Закона за преструктуриране на банки средствата от въпросния фонд могат да се употребяват, когато има нужда от финансова поддръжка за кредитна институция, която не може да се оправи с зародилия проблем със лични средства. Изрично законово изискване за оказване на такава поддръжка е кредитната институция да е с позитивен капитал.

Преди да се стигне до използването на средства от Фонда, ръководството на закъсалата кредитна институция се поема от специфични или изключителни представители, назначавани от Българска народна банка.

Тяхната задача е да ползват цялостен комплекс от ограничения, чиято цел да подобрят финансовата позиция на банката. В хода на тези ограничения самата банка може да продаде част от активите си, а част от вложителите и с депозити над обезпечения размер да бъдат включени в рекапитализацията и под друга форма.

Един от механизмите за излекуване и рекапитализация е закъсалата банка да бъде разграничена на добра и неприятна, като положителната част получава поддръжката на Фонда за преструктуриране и продължава да действа като естествена кредитна институция, само че с различен притежател, а неприятната минава в процедура на неплатежоспособност. При подобен сюжет ползите на вложителите остават незасегнати, тъй като те се трансферират в положителната банка.

В сегашната обстановка решенията на Фонда за преструктуриране напълно зависят от националния орган по преструктуриране, който в тази ситуация е Българска народна банка. При вероятно влизане на България в Банковия съюз всички насъбрани в българския фонд пари, както и бъдещите вноски за преструктуриране, автоматизирано ще бъдат трансферирани на европейския механизъм за преструктуриране, като българската страна ще загуби всевъзможни суверенни права върху тези средства.

С тях към този момент ще се разпорежда директорския ръб на Европейския механизъм. А досега той е отказал поддръжка и при четирите случая на банкови рецесии - и при този в Испания, и при този в Италия и в двата случая в Латвия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР