Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение да

...
Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение да
Коментари Харесай

БНБ се включва в битката с високата инфлация в България

Управителният съвет на Българската национална банка (БНБ) взе решение да усили двойно наложителните минимални запаси, които банките поддържат. Считано от 1 юни процентът на наложителните минимални запаси по привлечените от банките средства от нерезиденти се усилва от 5 на 10%. Месец по-късно ще бъдат увеличени до 12%.

Централната банка стимулира решението си с настоящата макроикономическа среда, която се характеризира с ускорени темпове на повишаване на потребителските цени, висок напредък на заплатите в частния бранш, мощно потребителско търсене и запазващ се висок напредък на заема за семействата.

Продължаването на тези трендове основава евентуални опасности във връзка с устойчивостта на банковата система и във връзка с осъществяването на главната цел на Българска народна банка – да поддържа ценова непоклатимост ", написа централната банка.

Експертите на Българска народна банка са открили, че в изискванията на забележителен приток на притеглен запас в банковата система, висока ликвидност и конкуренция в банковия бранш се следи слаба и мудна трансмисия от повишението на главните лихвени проценти в еврозоната към лихвените проценти по депозитите и заемите в България.

При отчитане на бавната и слаба степен на преместване на измененията в паричната политика на Европейската централна банка и на лимитираните резултати от подхванатите от Българска народна банка нараствания на антицикличния финансов буфер върху кредитната интензивност, повишението на наложителните минимални запаси има за цел стягане на паричните условия в страната ", написа още в претекстовете.

Мярката ще изтегли част от настоящата свръхликвидност в банковата система и ще способства за понижаване на свободните запаси, с които банките могат да кредитират. По този метод би трябвало да се основат тласъци за по-бързо и доста преместване на нарасналите лихвени проценти на паричната политика в еврозоната в цената на заемите.

Забавянето на кредитната интензивност би спомогнало за последователно понижаване на темповете на инфлацията посредством въздействието върху потреблението финансирано със заемни средства. В допълнение, понижаването на темповете на напредък на заема ще способства за понижаване на кредитния риск в банковата система, споделят от Българска народна банка.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР