Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) на свое заседание

...
Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) на свое заседание
Коментари Харесай

Задължителните минимални резерви от банките се увеличава от 10 на 12%

Управителният съвет на Българската национална банка (БНБ) на свое съвещание одобри промени в Наредба № 21 за наложителните минимални запаси, които банките поддържат при Българската национална банка.

Промените включват:

1. Считано от 1 юни 2023 година процентът на наложителните минимални запаси по привлечените от банките средства от нерезиденти се усилва от 5 на 10 %.

2. Считано от 1 юли 2023 година процентът на наложителните минимални запаси по привлечените от банките средства от резиденти и от нерезиденти се усилва от 10 на 12 %.

В изискванията на забележителен приток на привлечени запаси в банковата система, висока ликвидност и конкуренция в банковия бранш се следи слаба и мудна трансмисия от повишението на главните лихвени проценти в еврозоната към лихвените проценти по депозитите и заемите в България.

Мярката ще изтегли част от настоящата свръхликвидност в банковата система и ще способства за понижаване на свободните запаси, с които банките могат да кредитират, създавайки тласъци за по-бързо и доста преместване на нарасналите лихвени проценти на паричната политика в еврозоната в цената на заемите. Забавянето на кредитната интензивност би спомогнало за последователно понижаване на темповете на инфлацията посредством въздействието върху потреблението финансирано със заемни средства. В допълнение, понижаването на темповете на напредък на заема ще способства за понижаване на кредитния риск в банковата система.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР