Управителният съвет на Българска федерация по волейбол ще вземе решение

...
Управителният съвет на Българска федерация по волейбол ще вземе решение
Коментари Харесай

Иван Сеферинов: Има 3 сценария за следващия сезон в Суперлигата

Управителният съвет на Българска федерация по волейбол ще вземе решение за бъдещето на шампионатите при мъжете за сезон 2020/2021 на последващи съвещания, откакто бъдат изслушани всички клубове. На базата на това ще се одобряват форматите за Суперлигата и Висшата лига.

Има предложение за уголемение на Суперлигата, с цел да не бъдат ощетявани клубове при непредвидената обстановка и насилственото прекъсване на шампионатите. Дали обаче ще има нарастване на елитната ни група и какъв тъкмо ще бъде нейния формат, ще зависи и от икономическата обстановката и готовността на клубовете за обезпечаване на бюджет за шампионата.
Шефът на ВК Славия Иван Сеферинов , който е член на УС на БФВ съобщи, че съгласно него има три съществени разновидността за идващия сезон, а ето още какво сподели той за BGvolleyball.com по тематиката:

„ За мен има три съществени разновидността за провеждането на шампионата в Суперлигата при мъжете за сезон 2020/2021, надлежно с 16 тима, с 12 тима и с 8 тима.
Вариант 1

При първия вид разширението е най-голямо. Няма да има изпадащи от първата група и ще влязат четири отбора от Висшата лига. Освен първенците от двете предварителни групи, това ще бъдат и двата клуба, които покажат най-голяма подготвеност, предвид на финансовата обстановка за присъединяване в Суперлигата. Има период за подаване на поръчки. След това всички те ще бъдат разисквани. Един от разновидностите при този сюжет е, 16-те участници да бъдат разграничени по метода на серпентината в четири предварителни групи по четири отбора. Първите четири от сегашния сезон ще са водачите в групите, следват идващите четири и така нататък Започва се с първичен шампионат на обособените групи. Първите два от всяка група оформят първа осмица, останалите оформят втора осмица. Следва постоянен сезон. В първата осмица играят за плейофи и за продобиване на купата. Във втората осмица играят за изпадане от Суперлигата.

Вариант 2

При втория сюжет се резервира формата от 12 тима. Дали още веднъж след шампионат, или на различен принцип, участниците се разделят на първа шестица и втора шестица. В първата шестица играят за плейофи и купата, във втората за изпадане.

Вариант 3

Икономическата рецесия може да удари толкоз мощно тимовете, че може да няма опция за някои от тях за присъединяване в Суперлигата. Третият вид е единствено осем тима в елита. Те ще играят всеки против всеки и ще има доста качествени мачове.

Противници на разширението споделят, че нарастването не е резонно, тъй като ще има повече мачове, надлежно повече разноски. Аз не съм на това мнение. Всеки клуб обаче би трябвало до избран интервал, който ще бъде посочен от БФВ, да е наясно с финансовия си бюджет и опцията за присъединяване в Суперлигата. При установяване на най-оптималния вид за осъществяване на шампионата, не считам, че няколко мача ще бъдат решаващи за разноските. С оформянето на първа осмица и втора осмица ще се даде опция за повече качество и конкуренция измежду тимовете, а младите състезатели ще имат опция за израстване.
Разбира се ще има необятна полемика и занапред ще бъдат обсъждани и други разновидности и оферти. Решението няма да бъде елементарно, тъй като рецесията ще даде своето отрицателно отражение. Но в последна сметка считам, че ще успеем да вземем най-хубавото решение.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР