Управителите на 22-те дъщерни дружества в Български ВиК холдинг ЕАД

...
Управителите на 22-те дъщерни дружества в Български ВиК холдинг ЕАД
Коментари Харесай

ВиК ходингът не може да плаща сметките си за ток и иска помощ от държавата

Управителите на 22-те дъщерни сдружения в " Български ВиК холдинг " ЕАД са сложени в обстановка да не могат да заплащат сметките си за ток, които през последните месеци са се нараснали 2-3 пъти, оповестяват от сдружението и молят страната да предприеме ограничения.

ВиК операторите, които са 51% или 100% държавна благосъстоятелност, обезпечават питейна вода за над 4.3 млн. жители в България. ВиК сдруженията употребяват електрическа енергия за помпените станции за питейна вода, за компресорните помпени станции, за пречиствателните станции за питейна и отпадъчна вода и други, изясняват от холдинга.

Те дават данни за фактурите си ток от август в последните 3 години, като да вземем за пример " ВиК " ЕАД - гр. Бургас е консумирало през август 2019 година 5149 МВтч за 657 000 лева без Данък добавена стойност, през август 2020 година - 4254 МВтч за 601 819 лева без Данък добавена стойност, а през август 2021 година - 5013 МВтч за 1 342 686 лева без Данък добавена стойност.

От холдинга показват, че за плановете, които би трябвало да довършат в период, като да вземем за пример да обновят остарялата и амортизирана ВиК инфраструктура, да се изградят пречиствателни станции и така нататък, е обезпечено финансиране, само че в това време би трябвало да покриват непредвидените разноски за електрическа енергия. Секторът моли за " навременни и съответни ограничения от страна на страната, с цел да продължи да обезпечава непрестанно и качествено водоподаване към популацията ".

От " Български ВиК холдинг " ЕАД означават, че 6 ВиК сдружения имат дейни контракти за доставка на електрическа сила. На Доставчик от последна инстанция са 11 ВиК сдружения, 5 от които имат дейна процедура по Закона за публичните поръчки за избор на снабдител на електрическа сила, която тече сега. 7 ВиК сдружения са оповестили публични поръчки за избор на снабдител на електрическа сила, само че те са прекъснати към 5 октомври заради липса на интерес от страна на доставчиците поради новите цени на пазара.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР