Управител на винарска изба в Пловдив е осъден за опит

...
Управител на винарска изба в Пловдив е осъден за опит
Коментари Харесай

Европейската прокуратура осъди винар от Пловдив за опит за измама с 400 000 евро

Управител на винарска маза в Пловдив е наказан за опит за машинация, обвързвана с еврофондове, ориентирани към поощряване на износа на вино отвън Европейския съюз, оповестяват от Европейската прокуратура.

Управителят е показал подправени документи по време на заявката за финансиране и е наказан на една година отнемане от независимост и санкция. Предотвратени са вреди за бюджета на Европейски Съюз за съвсем 400 000 евро. Това е първата присъда в следствие на Европейската прокуратура в България.

Обвиняемият се признал за отговорен и сключил съглашение с Европейската прокуратура, утвърдено от Специализирания углавен съд. Той получил наказване от една година отнемане от независимост с отсрочено изтърпяване от три години и санкция от 2000 лв..

През март 2020 година винарската маза кандидатствала за 390 452 евро дотации по Националната стратегия за поддръжка на Европейски Съюз за 2019–2023 година в бранша на виното и лозята, за да насърчи износа на своите виновност за Русия, Беларус и Виетнам от 2021 до 2023 година

За да извърши условията за приемане на финансова помощ, всеки предстоящ бенефициент трябвало да показа три съпоставими самостоятелни предложения до Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ). По време на инспекциите си ДФЗ открил, че две от трите показани компании в действителност въобще не са издали оферта. И за двете предложения подписите са били копирани нелегално.

От ДФЗ подали сигнал към Върховната касационна прокуратура на България, а Софийската градска прокуратура образувала досъдебно произвеждане. След като почнала активността си през 2021 година, Европейската прокуратура поела случая.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР