Управител на пекарна от окръг Съфолк, Ню Йорк, измина близо

...
Управител на пекарна от окръг Съфолк, Ню Йорк, измина близо
Коментари Харесай

Управител на пекарна измина стотици километри, за да върне ключовете на разсеяна клиентка

Управител на пекарна от окръг Съфолк, Ню Йорк, измина близо 300 километра, с цел да върне ключовете на разсеяна посетителка в Пенсилвания, написа Daily Mail.

В събота, 16 ноември, Даяна Чонг не запомнила куп ключове и ключодържател в Bagels 101. Тя забелязала загубата едвам когато се прибрала със фамилията си. "Ако бяхме спрели на пътя и изключим колата, с цел да разходим кучето, щяхме да сме заседнали от дълго време ", сподели тя.

Мениджърът на кафенето Вини Просия предложил на Чонг да изпрати ключовете й с ключодържателя посредством транспортна компания. Той обаче не намерила нито една работа за доставка, която приема поръчки през почивните дни. Жената от Пенсилвания се нуждаела от колата си, с цел да отиде на работа в понеделник, по тази причина той решил да й занесе забравеното нещо самичък.

"Просто споделих: " Ще дойда скоро. Изпратете ми адреса, аз ще ги доставя. " Ако това се случи с жена ми, бих желал и с нея да постъпят по този начин. Така че това беше вярното решение “, споделя 41-годишният Просия. Чонг настояла мъжът да вземе 200 $ като отплата за изразходвания бензин.

„ Той тръгнал на път без да му мисли. Карал три часа и половина еднопосочно и по-късно спал единствено два часа преди работа ”, споделя Чонг. "Не бих могла да си го показва. " Самият Просия признава, че е бил спрян на връщане поради превишена скорост.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР