Упражнения за мозъка подобряват работата му. Няколко минути на ден

...
Упражнения за мозъка подобряват работата му. Няколко минути на ден
Коментари Харесай

Упражнения за подобряване работата на мозъка

Упражнения за мозъка усъвършенстват работата му. Няколко минути дневно са задоволителни и няма да се постанова да чакате резултата дълго.

Авторът на книгата „ Гимнастика за мозъка “ Пол Денисън споделя, че с помощта на елементарни извършения мозъкът се насища с О2, основава нови невронни връзки, стабилизира работата на лявото и дясното полукълбо.

Предлагаме ви да опитате да рестартирате мозъка си с извършения, създадени от двойка американски психолози.

Упражнение ухо-нос

Това упражнение може да наподобява просто на пръв взор. Всичко, което би трябвало да извършите, е да докоснете носа си с дясната ръка и да хванете дясното си ухо с лявата ръка. След това, сменете позицията на ръцете: лявата – на носа, дясната – на лявото ухо.

Всъщност, рядко човек се оправя със задачата от първия път, само че с постоянни ежедневни тренировки сигурно ще успее.

Упражнение “Енергия ”

Чудесно е за разпределяне на мускулите на врата и раменния пояс, изтощени от продължителното седене. Поставете ръце на масата и постепенно спуснете брадичката си, до момента в който опре в гърдите. Останете в това състояние за няколко секунди, по-късно, като поемете надълбоко въздух, повдигнете главата си нагоре и обратно, опирайки гърдите си в масата. Ръцете към момента са на масата. При издишване се върнете в начална позиция. Повторете упражнението още два пъти.

Това упражнение ще обезпечи притока на О2 към мускулните кафези и ще задейства работата на вестибуларния уред.

Огледално изобразяване

С двете ръце по едно и също време би трябвало да рисувате симетрични рисунки. Изображенията могат да бъдат всичко, което харесвате: числа, знаци, букви. Това упражнение синхронизира работата на мозъчните полукълба, повишавайки успеваемостта на мозъка като цяло.

Психотерапевтите считат, че лявата и дясната ръка би трябвало да бъдат непрекъснато ангажирани, даже при осъществяване на ежедневни действия: миене на чинии, миене на зъби, хранене. Такива извършения оказват помощ за основаването на нови невронни връзки в мозъка и подкрепят неговото стабилно развиване.

Упражнения с кръстосани ръце и крайници

 Упражнения за мозъка, които усъвършенстват работата му

Това упражнение, съгласно Пол Денисън, понижава психоемоционалния стрес и спомага за възобновяване на психическото равновесие.

Седнете на стол с изправен тил. Кръстосайте краката си: Левият гален би трябвало да е над десния гален. Сплетете дланите по този начин, че десният палец да е над левия палец. Завъртете дланите си пред гърдите.

Притиснете върха на езика си към небцето и задръжте тази позиция за една минута, гледайки непосредствено пред себе си.

Упражнение “Бухал ”

 Упражнения за мозъка, които усъвършенстват работата му

С дясната ръка хванете лявото си рамо и постепенно завъртете главата си отляво надясно. Завъртете главата си до дъно надясно, издишайте. Вдишайте, стиснете пръстите си и кажете “уау ” или в случай че можете да издадете тон като бухал. Отворете устата си колкото е допустимо повече. Повторете няколко пъти.

Упражнението понижава мускулното напрежение и подтиква креативното мислене.

Упражнение “Свещеник ”

 Упражнения за мозъка, които усъвършенстват работата му

Съединете върховете на пръстите си. Ръцете би трябвало да бъдат сложени пред гърдите. Дръжте главата си изправена, само че гледайте надолу. Притиснете върха на езика си към зъбите. Задръжте за 2 минути.

Упражнение “Слон ”

Притиснете главата си към лявото рамо, изпънете лявата си ръка напред с пръсти и по-късно нарисувайте хоризонтална осмица, започвайки от центъра, по-късно нагоре и наляво. Можете да употребявате очите си, с цел да наблюдавате придвижването на пръстите си. Повторете 3 пъти, по-късно, направете същото и с другата ръка.

Вижте още: Ползи от зелените орехи

Това упражнение се смята за най-ефективно, защото включва всички елементи на мозъка.

Умът, сходно на тялото, се нуждае от тренировки. Тези извършения не изискват съоръжение или особено място, просто си спомнете упражненията, които най-вече ви харесват, и когато намерите свободна минута, направете едно от тях и по-късно се върнете към дилемите си.

Авторите ги предлагат и за деца, изключително на тези, които имат усложнения с концентрацията и се усещат изтощени от ученето.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР